Країни ОПЕК погодили скорочення видобутку. Нафта дорожчає

Члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) на саміті у Відні 30 листопада домовилися про скорочення видобутку нафти на 1,2 млн. барелів на добу. В очікуванні цього оголошення ціни на нафту зросли на 8%, повідомляє “Новинарня” з посиланням на BBC.

Станом на вечір ціна нафти становить 51,5 долара/барель (порівняно з 25,7 долара в січні).

“Зараз країни ОПЕК видобувають 33,6 млн. барелів нафти на добу, тобто їхній видобуток знизиться на 4,5%. Видобуток у всьому світі скоротиться приблизно на 1%. Це перше зниження видобутку сировини з 2008 року”, – сказано в повідомленні.

При цьому, за словами міністра енергетики Катару і президента конференції ОПЕК Мохаммеда бін Салех аль-Сада, Росія погодилася скоротити виробництво нафти на 300 тис. барелів на добу.

Країни, що не входять до ОПЕК, повинні скоротити видобуток на 600 тис. барелів щодобово. “Тобто Росія бере на себе половину цього обсягу”, – сказав аль-Сад.

Суттєво, що Саудівська Аравія зобов’язалася скоротити добовий видобуток з 10,54 млн. барелів у жовтні до 10,06 млн. барелів щодоби.

Ірак, друга за рівнем нафтовидобутку країна в ОПЕК, буде видобувати 4,351 млн. барелів.

Об’єднані Арабські Емірати та Кувейт знизять добовий видобуток на 139 тис. і 131 тис. барелів відповідно.

При цьому Іран отримав можливість збільшити видобуток із 3,7 млн. до майже 3,8 млн. барелів на добу.

До ОПЕК входять Алжир, Ангола, Індонезія, Ірак, Іран, Катар, Лівія, Об’єднані Арабські Емірати, Нігерія, Еквадор, Габон.
При цьому учасники саміту ОПЕК у Відні 30 листопада прийняли рішення призупинити членство Індонезії в картелі, повідомляє Reuters. Належна країні квота в 740 тис. барелів на добу розподілена між іншими державами ОПЕК.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна