Бенефіс Януковича в суді: у чому він зізнався і про що жалкує

Екс-президент-втікач Віктор Янукович мріє про те, щоб в Україні якомога швидше закінчилася війна. Як інформує “Новинарня“, про це він заявив на прес-конференції ввечері 25 листопада в Ростові-на-Дону в ефірі українських та російських телеканалів.

“Питання, яке стосується мого повернення в політику. Я вам скажу так, про що взагалі я думаю. У ЗМІ дуже багато пишуть про те, що я хочу повернутися у владу. Про що я мрію. Я мрію про те, щоб в Україні, якомога швидше закінчилася війна. На моїй батьківщині – на Донбасі, щоб перестали гинути люди. Щоб Донбас воскрес з руїн, у які його ввела війна”, – сказав Янукович.

Відповідаючи на запитання про своє ставлення до майбутнього статусу Донбасу, Янукович сказав, що від самого початку був проти того, щоб порушувалася територіальна цілісність України.

“Відділення Донбасу від України – це емоціональний порив людей, які негативно відреагували на ті заворушення, які були в Києві. Я за те, щоб Донбас був у складі України”, – підкреслив він.

Водночас екс-президент говорив із президентом РФ Путіним щодо анексії Криму, поважає його позицію, хоча й шкодує через відділення півострова.

“Це його (Володимира Путіна) позиція, як людини, громадянина Росії, як патріота. Його позиція достойна і заслуговує поваги. Але я вважаю, що погано те, що Крим відділився від України”, – наголосив Янукович.

Також на прес-конференції у Ростові Віктор Янукович підтвердив існування письмового прохання про введення військ РФ в Україну. Документ був підписаний начебто від імені президента України – посади, якої Янукович був на той час позбавлений.

За словами розшукуваного за низку злочинів екс-посадовця, “документ був”, але він не був введений у дію. Появу цього прохання Янукович пояснив емоційною реакцією на “наступ незаконних збройних формувань на Донбас” – так він назвав дії української армії щодо наведення конституційного ладу на територіях, захоплених за підтримки Росії сепаратистами. “Бажання якимось чином захистити цих людей”, – мотивував Янукович своє рішення.

Високопоставлений втікач визнав, що він “не святий”, і назвав своєю помилкою незапровадження військового стану під час протестів на Євромайдані.

“Я дійсно зробив ряд помилок, я не святий. Найголовніша помилка – я не зміг, не знайшов у той час у собі сил підписати наказ про введення військ та оголошення воєнного стану в Україні”, – визнав Янукович.

Янукович також назвав силовий сценарій із залученням військових “єдиним способом зупинити радикалів”.

Водночас екс-президент заявив: “Що стосується мого рішення не підписувати наказ [про розгін Майдану]. Якби повернути час назад  – я б не зміг підписати. У мене не піднялася б рука. Я розумів наслідки. На той момент близько 47% підтримували Майдан, а 46% – ні. Це був би початок громадянської війни – і я на це не пішов”.

Також він висловив співчуття родинам загиблих “хлопців”, але висловив невдоволення тим, що в Україні не судять винних у загибелі правоохоронців на Майдані.
Екс-президент упевнений, нібито невідомі люди розстрілювали і Майдан, і правоохоронців.

Янукович ще розповів, нібито його кортеж був обстріляний 21 лютого 2014 року, що стало свідченням “збройного захоплення влади в Україні” (свого часу цю версію спростував тодішній спікер ВР від Партії регіонів Володимир Рибак), а також нібито по дорозі до Києва тоді були “розстріляні і спалені” вісім автобусів із Криму.
Він згадав деталі своєї втечі та заявив, що має “три томи доказів” у справі Майдану.

При цьому, відповідаючи на питання, чи підписав би він угоду про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року, знаючи, чим загрожує непідписання, Віктор Янукович заявив, що йшлося “не про асоціацію, а про договір про вільну торгівлю” з Євросоюзом, який був невигідний Україні.

Журналістка “Громадського ТБ” поставила пряме запитання, скільки грошей Віктор Янукович вивіз із собою до Росії.
У відповідь той заперечив наявність у себе банківських рахунків.

“Що стосується грошей, будь-яких казкових коштів, про які багато писали. То на сьогоднішній день у жодному банку світу не виявлено жодного центу моїх грошей. У мене не було і немає банківських рахунків.
Я з України нічого не вивозив, крім особистих речей, які були у ручній поклажі”, – заявив екс-президент.

Він підкреслив, що розслідування, які проводяться в Україні ці три роки щодо розкрадання бюджетних коштів, побудовані на неправдивих даних.

Нагадаємо, 25 листопада Януковича в Святошинському райсуді Києва мали допитати як свідка у справі п’ятьох “беркутівців”, обвинувачених у розстрілі 48 майданівців, причому це була ініціатива сторони захисту.
Янукович перебував у Ростовському суді (РФ) і мав говорити в режимі відеоконференції. Однак допит свідка не відбувся через те, що активісти організацій “Правий сектор”, “Вільні люди” тощо блокували вивезення арештованих “беркутівців” із Лук’янівського СІЗО. Поліція не перешкоджала блокуванню СІЗО.
Суд погодився перенести допит Януковича на 28 листопада.

Наслідками суду 25 листопада стало з’ясування місця перебування президента-втікача, якого в Україні готуються засудити заочно, та активне повернення Януковича в політичний інформпростір України.

Читайте також:
Луценко пояснив, чому не варто очікувати нічого важливого від допиту Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна