Меркель вирішила балотуватися на канцлера вчетверте, щоб повторити рекорд Коля

 

Ангела Меркель висловила намір знову балотуватися на посаду лідера партії ХДС (Християнсько-демократичний союз) і федерального канцлера, прагнучи вчетверте стати главою німецького уряду. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Berliner Zeitung.

Відповідний план Меркель проголосила в неділю, 20 листопада, на засіданні президії ХДС.

Як відомо, у законодавстві ФРН немає обмежень кількості термінів перебування на посаді глави федерального уряду.
Якщо, погодившись брати участь у виборах, 62-річна Меркель знову отримає пост канцлера, це буде її четвертий термін (тривалість кожного – 4 роки), і вона стане в одному ряду зі своїм попередником Гельмутом Колем. Він на даний момент єдиний у післявоєнній історії Німеччини, хто обіймав цей пост протягом 16 років.

Ангела Меркель – перша жінка і перший політик зі Східної Німеччини на чолі уряду ФРН. У 2005 і 2013 роках вона приходила до влади в коаліції ХДС з СДПН (Соціал-демократичною партією Німеччини), у 2009 році – в союзі з ВДП (вільними демократами).

Блок ХДС/ХСС залишається найрейтинговішою політичною силою Німеччини, хоча, з огляду на міграційну криду, має підтримку приблизно на 7-9% меншу, ніж на виборах 2013 року.
Однак, судячи з поточних рейтингів, у новому уряді ФРН знову буде “велика коаліція” ХДС і СДПН – із канцлером від християнських демократів та міністром закордонних справ від есдеків.

СДПН досі не визначилася, з яким претендентом протистоятиме Меркель у ході виборчої кампанії. Як потенційні кандидати називаються лідер партії Зігмар Габріель та голова Європарламенту Мартін Шульц.

Нагадаємо, напередодні видання Bild am Sonntag провело опитування, яке показало, що в листопаді 55% німців підтримують нову каденцію Меркель на чолі уряду. Це на 6% більше, ніж було в серпні.

Парламентські вибори у ФРН мають відбутися у вересні-жовтні 2017 року.

Читайте також:
Меркель визнала, що при Трампі торговельної угоди ЄС зі США не буде

Кожен четвертий східний німець більше довіряє Путіну, ніж Меркель, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна