“Армія професіоналів, а не просто контрактників, має вчитися перемагати, а не гинути”

 

Олена Нагорна
військовий психолог, журналіст

(FB)

Ми по факту маємо армію контрактників. Чи професіоналів?

Коли ми зможемо сказати, що маємо професійну армію?

Для себе відповідь на це питання я почула в розмові, при якій була присутня. Говорили представники двох армій, української та американської. Розмова була важка і складна – ми говорили про ситуацію полону, від якої не застрахованих жоден військовий.

Український офіцер говорив про те, що ніколи не здасться в полон – краще смерть, ніж тортури. А американський дивувався – це неефективно! Солдат свідомо обирає свій фах, свою професію, Мотивація може бути різною – ідеологія, гроші, соціальні гарантії, врешті, покликання. Але це вибір свідомий. І армія вкладає в нього знання, вміння, навички, надає спорядження, озброєння, гроші, гарантії… Солдат стає дуже дорогим в усіх сенсах, тому його вчать виживати – і в полоні також.

…Пам’ятаєте фразу – “ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі”? Так от, у ситуації з особовим складом вона також актуальна.

Людина/солдат/бойова одиниця – це все в одному. Його не виховувати треба, а вчити, робити професіоналів такого рівня, щоб був сенс берегти кожного! Не принижувати, не чмирити, не затикати ними дірки! А ЕФЕКТИВНО використовувати!..

…У тій же розмові український офіцер запитав американського: “А що ви кажете рідним солдата, коли розумієте, що не можете звільнити його з полону?”

Американський здивувався ще більше: “Такого просто не може бути!! Кожен американський солдат знає – хоч би що сталося, хоч би скільки часу на це знадобилося, його звільнять. Не його – то його тіло, можливо. Навіть уже й рештки. Але його повернуть додому”.

Ми ще вчимося виживати і перемагати, а не героїчно гинути! Армія навчається не тільки перемагати, а й почуватися переможцями!

Але насамперед маємо навчитися поважати, цінувати один одного та довіряти одне одному так, щоб були сила та бажання ставати переможцями…

Читайте також:
Темпи набору контрактників до ЗСУ дещо скоротилися. ОФІЦІЙНІ ДАНІ

Бутусов: Кампанію з контрактами ЗСУ провалено. Потрібна сьома хвиля мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна