День морської піхоти: державні нагороди для “чорних беретів”

16 листопада в Україні відзначають День морської піхоти.

Свято було впроваджене указом в.о. президента України від 31 березня 2014 року для відродження та розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль морської піхоти Військово-Морських сил ЗС України в забезпеченні обороноздатності держави.

У липні 1993 року, після створення ВМСУ, в Севастополі був сформований 1-й окремий батальйон морської піхоти, в який перейшли офіцери з Чорноморського флоту. Згодом, у грудні 2013 року в Керчі був сформований ще один (501-й) батальйон морської піхоти.

Після захоплення Криму Росією, у березні 2014 року, в лавах українських “морпіхів” залишилось 200 осіб. Морські піхотинці були передислоковані в Миколаїв та Одесу.

З 2014 року морська піхота ВМС ЗСУ несе службу в зоні проведення антитерористичної операції. “Морпіхи” протистоять російському агресорові та бойовикам “ДНР” переважно в районі Маріуполя.

На одній із ключових ділянок оборони стратегічно важливого для країни напрямку тримають передній край морські піхотинці 36-ї бригади морської піхоти, якою командує полковник Дмитро Делятицький.

“У складі морської піхоти проходять службу справжні патріоти. У неймовірно важких умовах ви довели свою вірність народу України, і ви – її славні сини.
Морськими піхотинцями проявлено високий професіоналізм, небачену волю для відновлення бойових спроможностей підрозділів та примноження славних бойових традицій Військово-Морських сил Збройних сил України. Підтвердженням цього стали самовіддані, високопрофесійні та рішучі дії воїнів-морпіхів у ході війни на Сході України.
Переконаний, що ви і в подальшому будете докладати багато зусиль для удосконалення навичок і майстерності свого бойового вишколу. Ви – бойові володарі двох стихій – моря і суші! Ваше завдання – боронити їх від ворогів України!” – зазначив у привітанні начальник Генерального штабу –
головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко.

До Дня морської піхоти президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення державними нагородами 14 військовослужбовців 36-ї окремої бригади морської піхоти.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку та з нагоди професійного свята “чорні берети” нагороджені орденами “За мужність”, Данила Галицького та медаллю “За військову службу Україні”.

Представлені до нагород морські піхотинці відзначилися у боях біля селищ Гранітне, Широкине, Водяне, Талаківка.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №504/2016
Про відзначення державними нагородами України

 

Нагородити орденом “За мужність” III ступеня

КИРЮЩЕНКОВА Володимира Вікторовича – молодшого сержанта

МЕЛЬНИЧЕНКА Віталія Вікторовича – сержанта

ПОЛУПАНОВА Максима Анатолійовича – молодшого сержанта

ШИМАНСЬКОГО Дениса Віталійовича – старшого лейтенанта

ЯКОВЦЯ Дмитра Васильовича – старшого сержанта

Нагородити орденом Данила Галицького

КНИЖНИКА Олега Володимировича – майора

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

ВОЗНЮКА Ігоря Вікторовича – старшину 2 статті

ГРЕБЕННІКОВА Олега Володимировича – старшого сержанта

КОПИЧКА Едуарда Володимировича – старшого матроса

ЛЕВКОВСЬКОГО Петра Валентиновича – сержанта

ПАНЧЕНКА Віктора Сергійовича – матроса

РУБАНА Олександра Івановича – сержанта

СВЄШНІКОВА Олексія Володимировича – молодшого сержанта

ЯНИША Віталія Сергійовича – старшого матроса.

14 листопада 2016 року

Читайте також:
Морпіх в АТО тестує нові берці “Талан”: враження дуже позитивні

У Миколаєві зустріли морпіхів із зони АТО. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна