Рада дозволила штрафувати телеканали без попередження

 

Верховна Рада підтримала законопроект №4815, яким дозволила Національній раді з питань телебачення і радіомовлення штрафувати телеканали незалежно від того, чи застосовувалася до порушника санкція у вигляді попередження. За відповідний законопроект в цілому проголосували 236 народних депутатів.

“Передбачений на сьогодні механізм виконання наглядових повноважень Національної ради передбачає застосування санкції “оголошення попередження”  незалежно від тяжкості наслідків порушення положень Закону для суспільства. Така ситуація сприяє нехтуванню вимог законодавства, можливості уникнення відповідальності або понесення відповідальності не відповідної наслідкам скоєного порушення, завданій шкоді суспільним та державним інтересам”, – сказано в пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується створити чітку процедуру визначення розміру штрафних санкцій та їх застосування Національною радою. Розрахунок розмірів штрафів пропонується здійснювати відповідно до нарахованого розміру ліцензійного збору ліцензіату за видачу ліцензії, не враховуючи умов (зменшення/збільшення), що діє на момент прийняття Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення про накладення штрафу.

Крім того передбачається можливість безпосереднього накладання штрафних санкцій за порушення положень Закону, з метою уникнення негативних наслідків для суспільства та держави.

Також законом встановлюється можливість застосування Національною радою штрафних санкцій незалежно від того, чи застосовувалася до порушника санкція у вигляді попередження.

Штрафні санкції будуть застосовуватися за поширення закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; заклики до розв’язування війни, агресивні дії або їх пропаганду; необґрунтований показ насильства; пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології,  належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна