МОН скасувало позитивний висновок скандального посібника “Сімейні цінності”

 

Міністерство освіти і науки України скасувало позитивний висновок Науково-методичної комісії для навчально-методичного посібника до навчальної програми “Сімейні цінності” через виявлені дискримінаційні норми. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

“Програма курсу, всі методичні посібники та робочі зошити, які йдуть разом з нею, будуть відправлені на повторний розгляд комісії”, – поінформувала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністр також зазначила, що оскільки виявлення дискримінаційних норм у навчально-методичній літературі останнім часом набуло масового характеру, потрібно застосовувати системні рішення. Тому в найкоротший термін МОН підготує наказ про підвищення якості відповідної літератури.

“Справа не в тому, у скількох школах викладається цей факультативний курс, адже навіть якщо в  одній школі може вивчатися курс з таким дискримінаційним текстом, то це – вже проблема”, – впевнена Міністр.

У навчально-методичному посібнику “Сімейні цінності” зазначається, що основна мета цього посібника – “формування в учнів духовно-моральної основи, яка дозволяє людині свідомо проживати радісне і щасливе життя, ефективно розвиватися в парі й у сім’ї та мати гармонійні стосунки з дітьми, батьками, з усім родом”.

При тому зазначається, що в сім’ї “жінці важливо виконати своє природне призначення – спочатку розкрити глибинні жіночі якості і створити простір, в якому чоловік розкриє свої найкращі чоловічі якості”.

“Справжня жінка ніколи не сперечається, не доводить, не намагається керувати ситуацією, оскільки знає, що все в світі створено для неї, для реалізації її бажань і мрій. А швидкість реалізації її бажань залежить від якості простору, яке вона формує повагою і любов’ю до себе і чоловіка, який втілює її бажання і мрії””, – пишуть у посібнику.

Журналістка Зоя Звиняцьківська прокоментувала зміст підручника у блозі на сайті “Української правди“:

“Все, що валяється скрізь і є або псевдонаукою, або спаплюженими шматками вульгаризованої психології, або просто відвертою дурнею, – упорядники дбайливо підняли з підлоги й у захваті потягли до рота. І намагаються запхати це у рота нашим дітям”.

“Що більшість коментаторів поділяють усі ці неможливі тези – і про ведичних дружин, і про комуністичне щастя, і про статус голови сім’ї й призначення жінки – і рівно в такій послідовності. Бо ця незбагненна каша з Карнегі, псевдоісторії, первісного сексизму та слова “комунікативний” – вона в голові не тільки упорядників, а й більшості нашого суспільства. І дідько би з ними усіма, жеріть свою кашу самі – але не треба намагатися нагодувати нею дітей”, – підсумувала Звиняцьківська.

Очільниця МОН пообіцяла, що найближчим часом будуть переглянуті всі навчально-методичні посібники, що були надруковані за останні п`ять років – тобто всі ті, що мають на сьогодні грифи Міністерства. Крім того, буде створена робоча група для опрацювання нового Положення про надання грифів МОН.

Лілія Гриневич зазначила, що МОН не в змозі перечитати всі підручники та посібники, саме тому існують відповідні комісії, які схвалюють програми та навчально-методичні матеріали до них.

Міністр наголосила, що в обов`язковому порядку буде переглянуто склад усіх комісій, які працюють при Науково-методичній раді з питань освіти. На думку Лілії Гриневич, потрібно підвищити персональну відповідальність експертів та рецензентів, які дають позитивні висновки до навчальних програм, факультативних курсів та навчально-методичної літератури.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна