Послом ООН у справах жінок обрали героїню коміксів – Wonder Woman. Громадськість обурилася

 

Частини співробітників апарату ООН протестує проти того, що Організація Об’єднаних Націй призначила почесним послом у справах жінок вигадану героїню коміксів, відому як Диво-Жінка – Wonder Woman.

21 жовтня ООН було урочисто оголошено про призначення почесним послом Об’єднаних Націй з питань жінок персонажа коміксів – Диво-жінки.
Відповідну заяву на спеціальній церемонії зробила Крістіна Галлах, заступниця генерального секретаря ООН з питань комунікацій. На церемонії була зокрема присутня Діана Нельсон, президент DC Entertiment – компанії, що створила Диво-Жінку.

Дивіться офіційне відео:

В ООН аргументують своє рішення тим, що Диво-Жінка стала символом того, що в жінок може бути інша соціальна роль, ніж “безпорадна дівчина, яка потребує захисту”. Зазначається, що Чудо-Жінка засвідчила: жінка може бути сильною.

Рішення було прийнято в рамках кампанії “5 цілей” щодо підвищення обізнаності з питань сталого розвитку задля досягнення гендерної рівності, розширення прав і можливостей для всіх жінок та дівчат.

Однак вибір мальована супергероїня як посол з прав жінок наразилася на спротив у середовищі самої ООН.

“Не всі в ООН вважають, що призначення послом персонажа коміксів є ключовим і вартим того, щоб його святкувати”, – повідомляє CNN.

Так, “група небайдужих співробітників ООН” зареєструвала онлайн-петицію, аби ініціювати перегляд рішення від 21 жовтня про призначення Диво-Жінки почесним послом ООН.
Автори петиції закликають генерального секретаря Пан Гі Муна переглянути вибір на підставі того, що персонаж є “вигаданим, є виразно й агресивно гіперсексуальним та не є мультикультурним”.

“Диво-Жінка була створена 75 років тому. Хоча, за задумом творців, Диво-жінка мала б уособлювати образ сильної незалежної жінки-воїна, насправді ця біла напівоголена жінка з великими грудьми, вбрана в костюм супергероя з американськими мотивами, стала, по суті, уособленням американського типажу “пін-ап” дівчини”, – стверджують автори петиції.

На думку авторів петиції, роль, яку має відіграти Диво-Жінка, а саме – привертати увагу до проблем досягнення гендерної рівності й захисту прав жінок в усьому світі, є занадто важливою, аби довіряти її героїні плакатної поп-культури.

“Ми звертаємося до генсека ООН з проханням призначити на роль посла ООН реальну жінку, на яку жінки і дівчата всього змогли б рівнятися, незалежно від їхньої культурної приналежності”, – йдеться в петиції.

“Справжніми” послами ООН у справах жінок (UN Women’s goodwill ambassadors) досі були акторки Ніколь Кідман, Енн Хетевей, Емма Вотсон (Гермінона), принцеса Таїланду Байракітіябха Махідол.

Диво-Жінка (англ. Wonder Woman) – супергероїня популярної серії коміксів від компанії DC, створена 1941 року американським психологом і письменником Вільямом Молтоном Марстоном.
По суті, Wonder Woman – жіночий варіант Супермена, створеного тією ж фірмою.
Як героїня, що бореться за справедливість, любов, мир і статеву рівність, Wonder Woman на Заході вважається феміністичним символом.

Диво-Жінка в деяких коміксах воює в одній команді з Суперменом

Диво-Жінка в деяких коміксах воює в одній команді з Суперменом

У 1970-х роках Диво-Жінка стала героїнею однойменного телесеріалу (виконавиця ролі – Лінда Картер).
У 2009 році вийшов на DVD повнометражний мультфільм “Диво-Жінка”.
На літо 2017 року заплановано вихід у прокат фільму Wonder Woman від студії Warner Bros. Pictures з ізраїльтянкою Гал Гадот в образі Диво-Жінки.

Гал Гадот у ролі Диво-Жінки в фільмі, що вийде 2017 року

Гал Гадот у ролі Диво-Жінки в фільмі, що вийде 2017 року. Не виключено, рішення ООН неабияк допоможе промоції цієї кінокартини.

Читайте також:
Генасамблея затвердила новим генсеком ООН Антоніу Гутерреша

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна