Єгипет передав французькі “Містралі” Росії, – міністр оборони Польщі. РФ СПРОСТОВУЄ

 

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, виступаючи в Сеймі, заявив, що Єгипет перепродав придбані у Франції вертольотоносці “Містраль”, хоча жодне істотне джерело цієї інформації не підтверджує. Про це повідомляє видання Dziennik Zachodni.

Таку заяву міністр зробив під час обговорення у Сеймі щодо тендеру на закупівлю гелікоптерів для польської армії, зазначає “Європравда”.

Одне з питань до Мацеревича стосувалося повідомлень, які протягом кількох останніх днів циркулюють у ЗМІ щодо перепродажу Єгиптом Росії вертольотоносців “Містраль” за символічну суму в 1 долар.

“Це правда, що кораблі “Містраль” були продані в Єгипет, а потім були переведені в Російську Федерацію за 1 долар” –  підтвердив  міністр.

Пізніше, відповідаючи на питання журналістів про те, звідки надійшла інформація про продаж “Містралів”, Мацеревич послався на “дуже хороше джерело”, а також підкреслив, що “інформація надійна”.

Видання при цьому наголошує, що жодне з істотних джерел цієї інформації не підтверджує.

Як відомо, на початку серпня 2015 року Росія і Франція домовилися розірвати контракт на постачання двох вертольотоносців типу “Містраль” (контракт вартістю 1,2 млрд. євро). Причиною цього була військова агресія РФ проти України та запровадження відповідних санкцій ЄС.
Кораблі залишаться у власності Франції, при цьому Париж отримав право вільно розпоряджатися кораблями.
Пізніше  Єгипет домовився з Францією про купівлю “Містралів”. Два вертольотоносці були передані єгиптянам у червні і вересні цього року відповідно.

ОНОВЛЕНО. Посол Єгипту в Росії Мухамед Ель-Бадрі не підтвердив повідомлення про можливий продаж “Містралів” Росії, повідомляє російська агенція “Интерфакс”.

“Я не можу підтвердити цю інформацію”, – сказав він.

Цю заяву прокоментували і в міноборони РФ, зазначивши, що Єгипет не має права без згоди Франції перепродувати або передавати будь-якій країні, зокрема Росії, вертольотоносці типу “Містраль”.

“Міністр оборони будь-якої країни повинен знати, що будь-яка військова техніка і озброєння продаються за умови подання сертифіката кінцевого користувача, в якому чітко зазначено, що без згоди продавця не можна перепродати, передати, подарувати зброї, гвинтівки і все, що завгодно. Тому обговорювати цю дурість не варто”, – сказало джерело в МЗС РФ.

Читайте також:
Єгипет прийняв від Франції перший “Містраль”, який призначався Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна