Рада не підтримала обмеження використання медійної продукції Росії

 

Верховна Рада не підтримала  законопроект №4303 стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора. За прийняття закону в першому читанні проголосували 174 депутати.

Законопроектом пропонується встановити обмеження щодо здійснення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, якщо гастролер до початку відповідного гастрольного заходу не надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України, за винятком передбачених законопроектом випадків.
Крім того передбачається, що для проведення гастрольного заходу гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, необхідним є отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу.

Також пропонувалося встановити особливості участі в театральних постановках осіб, пов’язаних з державою-агресором, зокрема передбачити, що творчий працівник, член художнього, артистичного персоналу театру, який є громадянином держави-агресора, може приймати участь у виставах, театральних постановках, на території України, виключно після підписання ним заяви про засудження окупації території України державою-агресором.

Законопроект також передбачав встановлення додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми за участі фізичних осіб – резидентів держави – агресора, а саме надання такими особами заяви про засудження окупації території України державою – агресором.

Проектом забороняється трансляція телерадіоорганізаціями музичних творів, вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року  за участю осіб, включених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та/або принаймні один з авторів (співавторів) або виконавців (співвиконавців) яких є громадянином держави-агресора за умови, що відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором.

Також передбачалось встановлення додаткові умови ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які підпадають під юрисдикцію держави-агресора.

У ході обговорення проекту сталася сварка між депутатами Сергієм Лещенком і Оьгою Черваковою з одного боку та головою профільного комітету Миколою Княжицьким – з іншого. Також Княжицький звинуватив у проросійській позиції першого віце-спікера Ірину Геращенко, яка заявила: “Ми повинні не заборонами, а через інші механізми підтримувати патріотизм. Забороняють тільки деспотичні держави. А Україна – демократична держава”.

Один із прихильників проекту 4303, помічник народного депутата Ганни Гопко Тарас Шамайда написав у “Фейсбуці”:

“Верховна Рада щойно провалила законопроект, який обмежував безконтрольні гастролі артистів-рашитів в Україні і демонстрації фільмів за їх участі в кінопрокаті й на телебаченні. Ключову роль у провалі відіграли виступи трьох депутатів від БПП – Ольги Червакової, Ірини Геращенко, Сергія Лещенка. Вдаючись до агресивної демагогії, всі троє виступили, по суті, лобістами артистів-рашистів. У підсумку саме нестача голосів БПП відіграла ключову роль у провалі проекту. Мовчки допомагала валити проект і “Батьківщина”, де тандем Абдулін-Кондратюк засвітився ще під час епопеї з квотним законом (маються на увазі квоти на українські пісні в радіоефірі – “Н”).

Наголошую, що проект розглядався в першому читанні, і кожен депутат міг потім подати поправки, якщо йому не подобалися конкретні норми. І комітет, і автори визнавали, що проект потребує поправок, але є вкрай важливим. Проте згадані лобісти російських гастролерів виступали не проти якихось нюансів проекту, а проти самої його суті. За кілька годин усі зможуть прочитати стенограму на сайті ВР і оцінити рівень аргументації.

А поки що результати поіменного голосування, які чітко показують, хто персонально не дає захистити український культурно-інформаційний простір.

Я думаю, що представники різних фракцій мають наново внести доопрацьований варіант цього проекту і домогтися його прийняття, подалавши проросійське лобі. Так, як це було у випадку з квотами на українські пісні на радіо, тим більше, шо обличчя захисників російських інтересів, як бачимо, практично ті самі, що й у випадку з квотами”.

У свою чергу Сергій Лещенко заявив:

“Партія “Народний фронт” придумала, як пошити всіх у дурні та повернутися як зомбі з політичного кладовища. Тепер вони “захисники інформаційного простору від країни-агресора”. Спочатку руйнують економіку України корупцією, послаблюють обороноздатність, беруть хабарі від країни-агресора, а потім з нею рішучо борються. Телевізійний рейдер Княжицький придумав геніальну комбінацію, яка дозволить ще і копійку заробити. Відчувається школа кума-агента ФСБ Сівковича”.

Читайте також:
Як пробивали закон про укр-квоти для радіо і коли кожна третя пісня в ефірі буде українська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна