Гопко нагадала, що комітет ВР уже схвалив візовий режим з Росією

 

Ганна Гопко
народний депутат України (позафракційна),
голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах

(FB)

Журналісти активно телефонують з питанням щодо ідеї Андрія Парубія – проекту Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації (4030 від 05.02.2016) (повторно озвучена головою ВР Парубієм 3 жовтня ініціатива ввести візовий режим для громадян Росії при їх в’їзді в Україну – “Н”)

Рішення комітету [ВР у закордонних справах] від березня 2016 року:

За результатами розгляду на своєму засіданні 30 березня 2016 року (Протокол № 60) Комітет у закордонних справах підтримав доцільність прийняття такої Постанови та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації».

Відповідно до статті 93 Регламенту Верховної Ради України, Комітет розглянув внесений народними депутатами України А. Парубієм, І. Лапіним та іншими проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації» (реєстр. № 4030 від 05.02.2016 р.).

Метою проекту Постанови є забезпечення національної безпеки та посилення заходів із захисту національних інтересів, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації.

Відповідно до пояснювальної записки за підписом авторів проекту Постанови, реалізація її положень не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Міністерство закордонних справ України на даному етапі не підтримує запропонований проект Постанови, наголошуючи на тому, що денонсація вказаної Угоди та запровадження візового режими з РФ:

  • прогнозовано ускладнить процедуру поїздок громадян України до РФ, особливо це стосуватиметься громадян похилого віку, дітей, що призведе до зростання соціального напруження. Так, за інформацією Державної прикордонної служби України, за 2015 рік до РФ виїхало 4,1 млн. громадян України;
  • суттєво не вплине на посилення національної безпеки та стабілізацію ситуації на Сході України з огляду на наявність неконтрольованих ділянок державного кордону України;
  • має передувати обов’язковий підготовчий період, оскільки потребує суттєвого збільшення штату закордонних дипломатичних установ України в РФ, підвищення фінансування та матеріально-технічного забезпечення для опрацювання значної кількості візових клопотань громадян РФ (за 2015 рік до України заїхало 1,3 млн. громадян РФ) та оформлення закордонних паспортів громадянам України, які перебувають на території РФ;
  • призведе до активної пропагандистської компанії РФ.

Потребує окремого аналізу наслідки впливу денонсації на чинну двосторонню договірно-правову базу, зокрема, в частині співробітництва у сфері рибного господарства (в Азовському і Чорному морях та Керченській протоці, де не визначено лінію державного кордону), судноплавстві, повітряному та автомобільному сполученні.

Державна прикордонна служба України зважаючи, зокрема, на окупацію Росією території АР Крим, загрозу ескалації військової агресії проти України з боку РФ, участь регулярних військ РФ та її найманців у бойових діях на сході України, підтримання нею сепаратизму, діяльності незаконних збройних формувань так званих «ДНР» та «ЛНР», вважає доцільним мінімізувати в’їзд в Україну громадян РФ шляхом запровадження візового в’їзду для окремих її категорій.

Так, візовий режим пропонується не застосовувати до громадян РФ, які відповідно до норм міжнародного права мають привілеї під час перетинання державного кордону (це стосується власників дипломатичних паспортів, паспортів моряка, льотного свідоцтва члена екіпажу повітряного судна).

Також зазначалося, що запровадження візового режиму можливе шляхом зупинення в односторонньому порядку дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації 1997 року та Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації 2011 року.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку щодо відповідності проекту нормативно-правового акта вимогам антикорупційного законодавства від 28 березня 2016 року № 04-19/16-557 зазначив, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, спікер Парубій висунув ідею ввести візовий режим з Росією після арешту в РФ українського журналіста Романа Сущенка.

Читайте також:
З початку року понад 100 легковірних “експедиторів” з України арештовані в РФ
як наркокур’єри. СХЕМА ШАХРАЙСТВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна