У день 45-річчя трагедії в Бабиному Яру Порошенко порівняв його з Аушвіцем

 

Президент України Петро Порошенко заявляє, що з трагедією Бабиного Яру співмірний хіба що Аушвіц.
Про це він сказав під час виступу на жалобній церемонії із вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру сьогодні, 30 вересня, повідомляє прес-служба президента.

“Бабин Яр – це братська могила невинних мирних людей різних національностей: євреїв, українців, росіян, ромів та багатьох інших. Це одна із найглибших ран, один із найважчих спогадів про Голокост, про цю безпрецедентну в історії людства катастрофу, про спробу фізично знищити весь народ із корінням, заглибленим в Біблію. У цьому сенсі з Бабиним Яром співмірний хіба що Аушвіц»”,- зауважив глава держави.

“Урок Бабиного Яру – це нагадування про страшну ціну політичної та моральної короткозорості. Це – спомин про те, що потурання агресору лише розпалює апетит”, – наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що в Україні сформувалася політична нація, яка на засадах патріотизму, пережитого минулого, непростих викликів сучасності і віри у спільне європейське майбутнє міцно згуртувала людей різних етносів, мов і сповідань навколо основоположних цінностей – свободи, незалежності, демократії, прав людини. “Єврейська громада пліч-опліч з іншими громадянами України рішуче встала на захист нашої спільної Батьківщини. Ми, українці, дуже високо цінуємо це, і ніколи не забудемо”, – зазначив глава держави.

Президент підкреслив, що для України надзвичайно цінним є досвід Ізраїлю, який динамічно розвивається в умовах постійної зовнішньої агресії.

Він також наголосив, що сьогоднішні заходи є початком, а протягом найближчих двох років буде згадано та вшановано всіх, хто загинув у Бабиному Яру: євреїв, ромів, представників українського національно-визвольного руху, полонених червоноармійців.

За словами Порошенка, на території Бабиного Яру у найближчі кілька років відкриють Меморіал Голокосту.

“Меморіал у Бабиному Яру має стати потужним щепленням, щоб ця трагедія ніколи не повторилася”, – сказав глава держави.

У жалобній церемонії також узяли участь президент Європейської Ради Дональд Туск, прем’єр-міністр Угорщини Янош Адер, президент ФРН Йоахім Гаук, міністр торгівлі США Пенні Пріцкер, заступник голови ізраїльського Кнесету Талі Плосков, а також головний рабин України Яків Дов Блайх.

“Ось чому ми безмовно стоїмо перед цією братською могилою: нам слід памʼятати, що це наш щоденний обовʼязок – кричати на весь голос і діяти – завжди, коли гинуть невинні люди, коли сильніший нападає на слабшого, коли діти стають мішенню бойових літаків і ракет”, – заявив президент Європейської Ради Дональд Туск в ході масової церемонії.

Він додав: “Перед обличчям зла й насилля людство не може поділятися лише на жертв, злочинців і сторонніх спостерігачів. Нам потрібно наслідувати тих, кого називають праведниками народів світу. Інакше чому Господь має почути наш голос? Чому його вуха мають бути уважними до наших благань?”

Туск нагадав, що 30 вересня пройде похорон 9-го президента Ізраїлю Шимона Переса.

“Я знаю, що він зараз тут з нами. Нехай його та інших переконання в тому, що зло може бути подолано, буде всім нам дороговказом”, – сказав Туск.

Урочисті заходи в Бабиному Яру відбулися на тому ж місці, де в часи Другої світової війни нацисти вбили майже 150 тисяч людей.
Зі сцени усі вони говорили про примирення і визнання помилок минулого.

Як  писала “Новинарня“,  на похороні мав  бути  також чинний  президент Ізраїлю Реувен Рівлін, який приїздив в Україну замисне  для вшанування 75-х роковин трагедії Бабиного Яру. Але він перервав візит і терміново вилетів назад, щойно дізнався  про  смерть колинього президента Шимона Переса.

Читайте також:
Ірина Геращенко: Президент Ізраїлю на трибуні ВР дозволив собі некоректні оцінки ОУН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна