93-річний екс-президент Ізраїлю Перес по смерті став донором органів

 

У Тель-Авіві в ніч на середу, 28 вересня, у віці 93 років помер колишній президент Ізраїлю Шимон Перес. Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційне інформаційне агентство ізраїльського уряду.

Перес був госпіталізований через інсульт два тижні тому. Лікарі домоглися певного прогресу в його стані до раптового погіршення його здоров’я у вівторок.

Шимон Перес (нар. 2 серпня 1923 року) – уродженець села Вишневе (зараз – Мінська область Білорусі) був президентом Ізраїлю з 2007 по 2014 роки.

У 1994 році Перес разом із тодішнім прем’єр-міністром Ізраїлю Іцхаком Рабином та палестинським лідером Ясиром Арафатом отримав Нобелівську премію миру за зусилля щодо досягнення миру і внесок у мирне врегулювання на Близькому Сході.

З 2 січня 2013 року до кінця президентського терміну Перес був найстаршим діючим керівником держави на планеті.

Багаторічний депутат Кнесету, що обирався до парламенту безперервно з 1959 року по 2007 рік. Прем’єр-міністр Ізраїлю в 1984-1986 і 1995-1996 роках, міністр закордонних справ (три каденції з перервами з 1986 до 2002 року).
Один із творців партії Авода і її багаторічний лідер.

13 вересня 2016 року у Шимона Переса стався крововилив у мозок, політик перебував у стані штучної коми і був підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

Медики клініки “Шиба” зробили все, щоб полегшити передсмертні страждання хворого. Про це заявив лікар і зять Переса Рафі Вальдман.
З волі колишнього президента рідні погодилися на пересадку рогівки його очей пацієнтам, які потребують трансплантації.

Через смерть Шимона Переса перервав чотириденний візит до Києва і повернувся на батьківщину нинішній президент Ізраїлю Реувен Рівлін, який приїздив в Україну для вшанування 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Читайте також:
Президент Ізраїлю звинуватив ОУН в Голокості. В ОУН відповіли. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна