В Україну з нагоди 75-ї річниці трагедії в Бабиному Яру прибув із візитом президент Ізраїлю

 

Сьогодні, 27 вересня, в Україну з кількаденним державним візитом прибув президент Ізраїлю Реувен Рівлін. Глава Ізраїльської держави візьме участь у заходах високого рівня з нагоди вшанування 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру, а також відвідає Одесу, повідомляє прес-служба президента України.

Під час урочистої церемонії президента Ізраїлю зустрічали не лише виконанням гімнів обох держав, а й “салютом націй” – залпами з гаубиць. Такий салют – ознака зустрічі глави держави, який уперше відвідує Україну. Але деяких киян гарматні залпи неабияк стривожили – бо ж десь стріляє, а що, де й головне – навіщо – для людей залишалося загадкою.

 

Під час переговорів із високим гостем глава Української держави Петро Порошенко подякував Ізраїлю за допомогу Україні у важкі часи та висловив сподівання на подальшу підтримку.

Особливу увагу співрозмовники приділили обговоренню безпекових викликів, що постали перед Україною у зв’язку із агресією Російської Федерації.

“Ми підтвердили спільність наших позицій в частині підтримки Ізраїлем суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, а також необхідності повного виконання Мінських домовленостей.
Розраховуємо на послідовну підтримку наших ізраїльських партнерів у питанні деокупації Криму і в питанні територіальної цілісності України”, – зазначив Порошенко після переговорів.

Також глави держав обговорили весь комплекс питань двостороннього співробітництва. “Ми домовились про значне розширення економічної співпраці”, – повідомив український президент.

За словами Порошенка, візит президента Держави Ізраїль в Україну має “особливий, знаковий характер”.

“Ми домовилися прискорити переговори щодо укладення угоди про вільну торгівлю, тому що це єдиний антикризовий захід, який є абсолютно взаємовигідним. Я впевнений в тому, що найближчим часом ми зможемо продемонструвати прогрес в цьому напрямку”, – наголосив президент Укрїани.

Співрозмовники також домовилися про необхідність якнайшвидшого проведення чергового засідання спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

“Очікую, що наші делегації досягнуть прогресу з питань подальшої лібералізації авіасполучення між нашими країнами – маємо прибрати будь-які перешкоди для ізраїльських і українських компаній. Ми домовилися про практичне започаткування співпраці у науково-технологічній галузі, розвитку туризму, співпраці в аграрній сфері. Особливо українців цікавить унікальний досвід ізраїльтян у зрошувальному землеробстві», – зазначив президент України.

 

Реувен Рівлін, у свою чергу, зазначив, що 25 років дипломатичних відносин з Україною – це “не лише прекрасний привід святкувати нашу співпрацю”, а й можливість зробити багато корисного для громадян наших країн.

“Україна останнім часом демонструє величезні зміни, базуючись в своїх реформах на глибоких демократичних цінностях, які сповідує і якими керується демократичний Ізраїль”, – сказав ізраїльський президент.

Президенти обох держав також взяли участь у парламентських слуханнях на тему “75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність” у Верховній Раді України.

29 вересня президенти України та Ізраїльюразом із дружинами візьмуть участь у жалобній церемонії із вшанування 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна