Порошенко оголосив головну вимогу до Росії на Донбасі

 

Президент Петро Порошенко заявив, що без виконання Росією її частини зобов’язань по Мінських угодах Україна не зробить ані кроку вперед. Про це Порошенко заявив на форумі YES, пише “Українська правда“.

“Мене часто звинувачують, що українська сторона не просувається політичним шляхом Мінських переговорів. Ми вже перевернули справу. Жодного кроку вперед до того, як російська сторона не пройде власну відстань на шляху безпекових заходів”, – наголосив Порошенко.

“Саме в галузі безпеки лежить ключ до мирного врегулювання на Донбасі. Ефективний підхід дуже простий – послідовність кроків на політичному і безпековому фронті”, – підкреслив президент.

Порошенко оголосив головну вимогу до РФ на Донбасі:

“Наша вимога дуже проста – Росія має забезпечити стале перемир’я на Донбасі. Що означає російське перемир’я, проголошене без наших друзів і партнерів з Німеччини і Франції? Ми побачили за останню добу, коли нам обіцяли припинення вогню, а відбулося до 30 обстрілів, включно із мінометними”, – зазначив Порошенко.

Він наголосив, що другою вимогою до РФ є припинення постачання зброї бойовикам – важка артилерія, танки, регулярні війська.

Також, за словами Порошенка, Росія має забезпечити повний доступ СММ ОБСЄ на усю окуповану територію Донбасу і Криму – це мандат ОБСЄ.

Також РФ має забезпечити повний доступ міжнародних спостерігачів на тимчасово неконторльовану частину кордону з РФ.  “Це 409 км і 300 метрів неконтрольованої частини російсько-українського кордону. Якщо ми закриємо кордон, не буде конфлікту в Україні”, – наголосив він.

Порошенко також наголосив, що РФ має вивести свої війська з території України, звільнити українських заручників та політичних в’язнів, в тому числі Сенцова, Кольченнка, Карпюка, Клиха і інших.

“Це те, чому опирається російська сторона, намагаючись довести, що Україна не виконує політичну частину Мінських домовленостей. На противагу Кремлю, Україна виконує свої зобов’язання”, – підкреслив Порошенко.

Порошенко також наголосив, що обговорення питання виборів можливе лише після втілення політичних і безпекових чинників.

Крім того Порошенко наголосив, що ситуацію на Донбасі і в Криму не можна називати громадянською війною, бо відбувається агресія Росії проти України.

“2 роки ми ведемо боротьбу проти російської агресії. Це не громадянська війна, це не конфлікт в Україні, це – ніщо інше як російська агресія проти вільної незалежної демократичної України. Ми маємо використовувати лише це слово”, – наголосив він.

Головне досягнення – це те, що вдалося зупинити просування війни вглиб території України”, – додав Порошенко.

Він зазначив, що оновлена українська армія – це не нові танки, а новий український солдат.

“Вони захищають не нашу – Українську, а нашу – європейську демократію”, – наголосив він.

Читайте також:
Завтра може повернутись ще один військовополонений

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна