Президент звільнив голову Київської ОДА Мельничука. Він утік, у будинку – обшуки

 

Президент Петро Порошенко звільнив з посади голову Київської обласної державної адміністрації Максима Мельничука. Про це йдеться в указі №389/2016, який оприлюднено на сайті глави держави в ніч на суботу, 10 вересня.

“Звільнити Мельничука Максима Дмитровича з посади голови Київської обласної державної адміністрації згідно з поданою ним заявою”, – зазначено в указі.

Як відомо, напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що заступника голови Київської ОДА Ігоря Любка затримали за хабарництво, і в цій справі замішаний Мельничук. Голова адміністрації кілька днів тому подав у відставку, заявивши, що це рішення “узгоджене на рівні уряду”.

При цьому 10 вересня з’ясувалося, що з вечора до ранку в будинку Максима Мельничука під Києвом проводили обшуки, а сам він зник.

Заяву про “зникнення” чоловіка написала в поліцію дружина екс-голови Київської облдержадміністрації Галина Мельничук. За її словами, вона не знає, де перебуває її чоловік, а востаннє розмовляла з ним о 16:30 9 вересня.

“Вони навіть не запустили [на обшук] сусідів, вони привезли з собою понятих, які були підставними людьми, тому що, як сказали мені сусіди, вони вийшли з ними з однієї машини”, – розповіла дружина екс-посадовця каналу “112 Україна”.

У коментарі телеканалу радник глави МВС Антон Геращенко заявив, що обшук у маєтку Мельничука проводився за санкцією суду, а звільнений голова ОДА не “зник”, а “сховався”, остерігаючись затримання у справі про хабарництво.

“Я думаю, що пану Мельничуку стало страшно після того, як був затриманий на хабарі його заступник і затриманий як посередник керівник управління охорони здоров’я. Він просто сховався. Шкода, що такі боягузливі люди призначаються на такі високі пости поки що в Україні”, – сказав Геращенко в коментарі каналу “112”.

“Що стосується його місцезнаходження, я думаю, що ми його найближчим часом знайдемо і допитаємо. Йому поки не були пред’явлені підозри, але пан Луценко обґрунтовано припускає, що питання до нього будуть, оскільки є думка, що він прекрасно знав про підготовку цієї операції, знав про те, що будуть вимагатися 200 тис. грн у колишньої співробітниці Київської адміністрації”, – сказав радник глави МВС, додавши, що у жінки вимагали хабар за переведення з ОДА на рооту в податкову.

Як відомо, Максим Мельничук указом президента був призначений керівником Київської обласної держадміністрації 3 лютого 2016 року. 
У 2010 році він був заступником міністра аграрної політики України; з лютого 2011 року до кінця 2012-го обіймав посаду директора навчально-наукового інституту рослинництва, екології і біотехнологій Національного університету біоресурсів і природокористування України. З квітня 2013 року був проректором з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності НУБіП. Того ж року обраний академіком Національної академії аграрних наук України.
Член Аграрної партії України.

Син екс-ректора НУБіП Дмитра Мельничука.

Максима Мельничука називають близьким до аграрної олігарха Юрія Косюка (компанія “Миронівський хлібопродукт”) та київського бізнесмена Лева Парцхаладзе, який наразі є першим заступником голови Київської ОДА.
Коли Мельничук написав заяву на звільнення з адміністрації, ЗМІ зазначали, що він імовірно “звільняє місце” для Парцхаладзе.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна