“Єврооптимісти” узагальнили недоліки запущеної системи е-декларування й вимагають звіту НАЗК

 

Інформація про повну готовність та відповідність вимогам законодавства системи електронного декларування на сайті Національної агенції з питань запобігання корупції не відповідає дійсності. Про це йдеться в заяві міжфракційного об’єднання “Єврооптимісти”у Верховній Раді.

Депутати МФО “Єврооптимісти” закликають уряд не допустити зриву електронного декларування, що є важливою частиною зобов’язань України для скасування віз Євросоюзом та важливим елементом у боротьбі з корупцією.

Депутати-“єврооптимісти” зазначають, що навіть при первинному огляді розділів та пунктів електронної декларації можна помітити розбіжності із затвердженими НАЗК технічними вимогами до системи.

У заяві перелічено найкритичніші проблеми, що стосуються функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (станом на 14.00 5 вересня 2016 р.):

  • Відсутня передбачена законодавством можливість надання полям атрибутів: “Не застосовується”, “Невідомо”, “Член сім’ї не надав інформацію”.
  • У розділі 16 декларації відсутня можливість надати інформацію про членство суб’єкта декларування в органі громадської організації (це суперечить Закону “Про запобігання корупції”).
  • Система дозволяє подати кілька декларацій за один і той же звітний період. Це суперечить Закону та значно ускладнить притягнення до відповідальності за подання недостовірних відомостей.
  • Некоректно працює публічний АPI: можливість завантажувати декларації у машиночитаному форматі відсутня (це суперечить Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Реєстру, затвердженому НАЗК).
  • Система вказує на помилки при заповненні полів форми, однак це не перешкоджає зберегти заповнену з помилками форму декларації як чернетку. Це стосується також полів, заповнення яких є обов’язковим і блокуючим згідно з Технічними вимогами до заповнення полів форми. Це означає, що чернетка з критичними помилками або незаповненими відомостями у блокуючих полях може бути подана як декларація й це буде неможливо перевірити без надання права тестувати систему.
  • У персональному електронному кабінеті суб’єкта декларування відсутня можливість отримувати повідомлення від системи та НАЗК, а також направляти електронні запити до НАЗК. Відповідні розділи кабінету відсутні як такі. Це суперечить Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Реєстру.
    Наслідком такої невідповідності може стати уникнення відповідальності осіб за внесення недостовірної або неповної інформації в електронну декларацію, – в майбутньому вони зможуть посилатися на існуючі на момент заповнення недоліки системи.

Враховуючи суттєве суспільне значення даного питання, високий рівень загрози зриву процесу електронного декларування та обмежені часові рамки, МФО “Єврооптимісти” вимагає від уряду та НАЗК негайного звіту (вже 7 вересня) перед профільним комітетом Верховної Ради щодо стану впровадження електронного декларування, усунення невідповідностей окремих параметрів системи (бази) нормативним документам та повноцінного запуску системи.

“Єврооптимісти” наголошують, що продовжать послідовно боротися за впровадження електронного декларування як важливого елемента у боротьбі з корупцією, ключової запоруки прозорості статків високопосадовців та обов’язкової вимоги ЄС в процесі безвізової лібералізації.

Як відомо, НАЗК повідомила про введення системи е-декларування активів держчиновників у промислову експлуатацію 1 вересня, однак у роботі системи тривають збої.

До об’єднання “Єврооптимісти” входять депутати Олександр Черненко (БПП), Владислав Голуб (БПП), Ганна Гопко (позафракційна), Наталія Кацер-Бучковська (“Народний фронт”), Іван Крулько (“Батьківщина”), Сергій Лещенко (БПП), Олексій Мушак (БПП), Мустафа Найєм (БПП), Тарас Пастух (“Самопоміч”), Вікторія Пташник (позафракційна), Павло Різаненко (БПП), Олексій Рябчин (“Батьківщина”), Альона Шкрум (“Батьківщина”), Олена Сотник (“Самопоміч”), Вікторія Войціцька (“Самопоміч”), Світлана Заліщук (БПП) та інші.

Читайте також:
В системі е-декларування зареєструвались 245 осіб, але декларації ще не заповнили, – НАЗК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна