У Нацбанку пояснили, чому падає гривня, і назвали це тимчасовим

 

У Національному банку України заявили, що зниження гривні на міжбанківському ринку наприкінці серпня пов’язане зі збігом чинників. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Повідомляється, що підвищення волатильності курсу гривні на міжбанківському ринку в останні тижні пов’язано, перш за все, з сезонним посилення попиту на іноземну валюту, корекцію цін на зернові, які є одним з ключових товарів українського експорту, і загострення ситуації навколо Криму та на Сході країни.

“Це збіглося за часом з таким тимчасовим явищем, як збільшення купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов’язаннями в іноземній валюті в кінці місяця. В умовах досить низької глибини ринку, для уникнення надмірних коливань курсу Національний банк прийняв рішення про продаж валюти на ринку”, – йдеться в повідомленні.

При цьому в НБУ не прогнозують надмірної волатильності обмінного курсу в найближчі місяці.

“З урахуванням зростання цін на сталь та залізну руду в останні тижні, прогнозованим збільшенням надходжень експортної виручки від нового врожаю восени і очікувань щодо відновлення програми з МВФ, Національний банк в найближчі місяці не прогнозує надмірної волатильності обмінного курсу, яка була б несумісною з досягнення інфляційних цілей в цьому і наступному роках”, – сказано в заяві.

У НБУ заявили, що продовжують уважно стежити за ситуацією на валютному ринку, оскільки курс гривні чинить істотний вплив на рівень інфляції.

“Національний банк має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу, викликаних не фундаментальними, а тимчасовими факторами”, – запевнили в Нацбанку.

Як відомо, НБУ сьогодні, 31 серпня, провів аукціон з продажу валюти, під час якого задовольнив заявки на 30 млн. доларів.
Однак курс гривні на міжбанку залишається надзвичайно волатильним (мінливим). Курс національної валюти на міжбанку сьогодні досяг позначки в 26,22 грн. за долар.

Читайте також:
Уряд обіцяє прискорити приріст ВВП у 2017 році до 3%

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна