Імператор Японії зробить заяву про зречення престолу

 

Імператор Японії Акіхіто у понеділок, 8 серпня, зробить відео звернення до нації на тлі повідомлень ЗМІ про можливе зречення монарха від престолу. Про це інформує “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Раніше японські ЗМІ повідомили, що 82-річний імператор, який переніс операцію на серці і лікується від раку простати, висловив намір зректися престолу у найближчі роки.

Агентство зазначає, що звичайні японці підтримують бажання імператора піти, однак у Японії немає жодної правової бази для зречення трону.
Особливий спротив ідея зречення викликає у консерваторів на чолі з прем’єр-міністром Сіндзо Абе, який побоюється дебатів з приводу можливості для жінки стати імператрицею.

Відеозвернення імператора Акіхіто, що вступив на престол у 1989 році після смерті свого батька імператораа Хірохіто,  вийде в ефір японського телебачення о 15:00 (8:00 за Києвом).

Імператор Акіхіто останнім часом передав частину своїх обов’язків спадкоємцеві, 56-річному кронпринцу Нарухіто.
У Нарухіто є лише одна дочка, а оскільки наслідування у імператорській родині йде по чоловічій лінії, то наступним претендентом на престол є брат Нарухіто – Акісіно, а потім – його 9-річний племінник Хісахіто.

До народження Хісахіто у імператорській родині понад 40 років не народжувалися спадкоємці чоловічої статі, що й викликало дебати з приводу наслідування престолу жінками.

Читайте також:
Як депутат Черненко спостерігав за виборами у високотехнологічній Японії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна