У День ВДВ Порошенко гостював у десантників на Житомирщині і вручив ключі від 4 квартир

 

У День високомобільних десантних військ 2 серпня верховний головнокомандувач Петро Порошенко відвідав навчальний центр ВДВ ЗСУ на Житомирщині та привітав військовослужбовців із професійним святом.

Президент зазначив, що має за високу честь бути на святі “крилатої піхоти” та ще раз подякувати воїнам за їх самовіддане ратне служіння Батьківщині.

“Нехай десантне гасло «Ніхто, крім нас!» завжди буде для вас орієнтиром у святій справі – захисті рідної землі та відновлення її територіальної цілісності, суверенітету та незалежності нашої рідної України”, – сказав Петро Порошенко перед строєм.

“Якщо взяти сучасну історію Збройних сил України, та й попередню також, то жоден розділ, жоден важливий епізод не обходився без воїнів-десантників. Золотими літерами в літопис українського війська вкарбовані подвиги військовослужбовців Високомобільних десантних військ в боях за Савур-могилу та гору Карачун, героїчне утримання Донецького та Луганського аеропортів. Безпрецедентним є серпневий 2014 року рейд підрозділів бригад Високомобільних десантних військ по тилах російсько-терористичних військ”, – наголосив Порошенко.

За словами президента, 2 серпня – це й дата, коли ми маємо згадати і дуже важкі часи: 79-ту окрему аеромобільну бригаду, яка у 2014 році потрапила під обстріл з російської території, 25-ту окрему повітряно-десантну бригаду, яка героїчно проривалася на допомогу 79-й бригаді, і 95-ту аеромобільну бригаду, яка на той час вже була в рейді.

“Сьогодні вже кожен хлопчик знає ці номери, і сьогодні багато хто мріє стати десантником», – зазначив главковерх.

Глава держави нагадав, що за мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами, 2295 воїнів-десантників нагороджено державними нагородами, з них семеро – відзначені званням Героя України.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять 415 військових ВДВ ЗСУ, які загинули в запеклих боях з російським агресором.

Глава держави наголосив, що бойові можливості воїнів-десантників за останні два роки суттєво змінилися: “Сьогодні ви є елітою Збройних сил. Щодня триває інтенсивне нарощування бойових спроможностей та потенціалу десантно-штурмових та парашутно-десантних підрозділів”.

Зокрема, на минулому тижні сили Високомобільних десантних військ залучалися до проведення стратегічного командно-штабного навчання з практичними діями “Південний вітер-2016”.
Начальник Генерального штабу доповів, що воїни-десантники з честю витримали випробування та виконали завдання: практично відпрацювали питання десантування різними способами, ведення рейдових та десантно-штурмових дій з проведенням бойових стрільб.

“Згадане навчання є одним із прикладів цілеспрямованої бойової підготовки частин та підрозділів високомобільних десантних військ у контексті взаємосумісності з підрозділами країн-членів НАТО та повної адаптації до стандартів Північноатлантичного альянсу”, – додав Петро Порошенко.

Крім того, минулого року, вперше в історії ЗСУ, було створено навчальний центр ВДВ, де вже підготовлено понад 1200 висококваліфікованих фахівців, у тому числі із залученням інструкторів ЗС Великої Британії та Швеції, повідомляє прес-служба президента.

Президент додав, що  під час вчорашньої розмови з прем’єр-міністром Великої Британії Терезою Мей подякував її країні за допомогу в створенні ефективного українського війська.

У Навчальному центрі ВДВ Петро Порошенко вручив ключі від квартир військовим-десантникам, які захищали територіальну цілісність та незалежність України на Донбасі.
Квартири надано Житомирською міськрадою.

Власниками житла стали командир 5-ї батальйонної тактичної групи 81-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ ЗСУ майор Ігор Герасименко, заступник командира бригади – начальник повітрянодесантної служби 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ ЗСУ підполковник Володимир Лагута, начальник кабінету групи (підготовки з виживання) відділення підготовки фахівців ВДВ, військової розвідки та спеціального призначення 199-го навчального центру ВДВ ЗСУ сержант Дмитро Павлюк та командир 13-го окремого десантно-штурмового батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ ЗСУ майор Олександр Порхун.

Також Порошенко вручив військовослужбовцям високі державні нагороди.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено капітана В’ячеслава Волобуєва, майорів Михайла Каморянського та Віталія Сердюка, старших лейтенантів Сергія Мирного, Сергія Присняка і Петра Яцишина, молодшого лейтенанта Сергія Омельчука.

Орден “За мужність” ІІІ ступеня отримали молодші сержанти Андрій Водоп’янчук і Олександр Кабаненко, молодший сержант Владислав Шматченко, сержант Микола Тобейчик, старшина Олександр Хрипченко та солдат Максим Шишков.

Старший солдат Олександр Беспалов, солдати Дмитро Козін і Дмитро Кочнєв, молодші сержанти Володимир Бідніченко, Віталій Войтович та Олександр Кулінка, сержант Сергій Кузьмишин і старший солдат Олександр Тимошенко отримали з рук Глави держави медаль “Захиснику Вітчизни”.

У рамках відвідин центру ВДВ під Житомиром глава держави оглянув навчальні класи у головному навчальному корпусі – клас фізичної підготовки з елементами рукопашного бою “Барс”, кабінет відпрацювання протидії саморобним вибуховим пристроям у житлових умовах, спеціальної психологічної підготовки, підготовки з виживання, лазерний та мультимедійний тир.

Петро Порошенко разом із міністром оборони Степаном Полтораком та начальником Генштабу Віктором Муженко також поспілкувалися з родинами військовослужбовців.

Читайте також:
Парламент ввів у закон ВДВ і Сили спецоперацій

“ВВ” і ВДВ. Олег Скрипка виступив з концертами в зоні АТО. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна