Під час протестів у Вірменії відбулася спроба самоспалення, з Росії нагадують про “жахи Майдану”

 

У Вірменії в ніч на неділю, 31 липня, відбулися масові акції на підтримку озброєної групи “Сасна црер”, яка 17 липня захопила приміщення полку ППС поліції в Єревані й відтоді утримує його під своїм контролем.

Як повідомляє “Радио Азутутюн”, вранці неділі на вулиці Хоренаці, де розташована ця будівля, періодично лунали вибухи. З території захопленого полку йшов дим.

Перед тим двоє членів групи здалися владі, ще одного з пораненням у груди доставили в лікарню.

Напередодні Служба національної безпеки дала учасникам групи “Сасна црер” час до 17:00 (суботи), щоб вони склали зброю і здалися силовикам. У протилежному разі представники спецназу були уповноважені “без попередження відкрити вогонь і знешкодити будь-яку озброєну особу, що перебуває на території полку ППС чи за його межами”.

Група “Сасна црер” захопила поліцейську будівлю, вимагаючи звільнення заарештованого в червні лідера опозиційного руху “100-річчя без режиму” Жирайра Сефіляна. Під час захоплення озброєні прибічники Сефіляна вбили одного й поранили чотирьох поліцейських і взяли в заручники ще кількох.

Згодом заручників відпустили.

Вранці неділі член групи Варужан Аветісян через депутата Заруї Постнаджян передав пресі заяву, в якій зазначається: “Наша місія покласти початок повстанню завершена. Почалося всенародне повстання і його успіх є питанням нетривалого часу. В такій ситуації для групи «Сасна црер» першочерговим стає уникнути безглуздого кровопролиття”.

“У цьому питанні для нас вирішальне значення має слово Жирайра Сефіляна і переговорна місія, щодо виконання якої він уже висловив свою готовність. Ми просимо [президента Вірменії] Сержа Саргсяна прийняти цю розумну пропозицію, забезпечити зустріч Сефіляна з нами і прийняти його переговорну місію. В протилежному разі всю відповідальність за можливе кровопролиття буде покладено на Сержа Саргсяна”, – наголошується в заяві.

На підтримку оточеної групи “Сасна црер” у Єревані вже не вперше відбуваються масові акції, завдяки яким силовики від початку не наважувалися брати штурмом захоплений будинок.

Під час останньої такої акції ввечері суботи, 30 липня, один з її учасників облив себе бензином і зчинив спробу самоспалення, але присутні поруч люди швидко загасили вогонь.

вірменія-протести-самоспалення

Учасники мітингу перекрили проспект Маршала Баграмяна, де розташований Президентський палац і Національні збори (парламент) Республіки Вірменія, а також кілька посольств іноземних держав.

Зрештою акцію протесту розігнала поліція. Як повідомила речниця міністерства охорони здоров’я Вірменії Анаїт Айтаян, унаслідок дій силовиків було госпіталізовано 60 людей, з них кілька – в тяжкому стані.

Арешт художника Нікола Агабабяна. Фото Ануш Бабаджанян

Арешт учасника протестної акції, художника Нікола Агабабяна. Фото Ануш Бабаджанян

Постраждали також не менше п’яти поліцейських, в одного з них – вогнепальне поранення в області живота.

Раніше прес-секретар поліції Вірменії Ашот Агаронян заявив, що снайперським пострілом, здійсненим з території захопленої будівлі ППС, було вбито одного поліцейського.

У “Сасна црер” цю інформацію категорично заперечували, запевнивши, що ніхто з їхнього боку такого пострілу не здійснював.

Тим часом у соцмережах зростає кількість коментарів від користувачів з Росії (а також інших країн колишнього СРСР, в тому числі й України) з порівняннями ситуації у Вірменії з подіями Майдану в Україні.

Зокрема, вірмен “попереджають”, щоб “не велися на провокації організаторів кольорових революцій”, бо “буде така ж катастрофа, як в Україні”.

Із коментарів до допису відомої вірменської письменниці Наріне Абгарян, яка написала, що “завжди буде на боці народу”:

вірменія-коментарі2

вірменія-коментарі

Повністю допис і коментарі можна прочитати нижче:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна