У Слов’янську понад чверть жителів підтримують бойовиків “ДНР”, – екс-мер

 

У місті Слов’янськ Донецької області і зараз залишається понад чверть жителів, які підтримують бойовиків “ДНР”. Про це в інтерв’ю “Новинарні”, приуроченому до другої річниці звільнення Слов’янська від проросійських загарбників, яка відзначається сьогодні, заявив в.о. міського голови 2014-2015 років Олег Зонтов.

“Зараз все одно залишаються 20-30% тих, хто підтримують [бойовиків]… Частина мешканців, десь від 300 до 500 осіб, пішла з бойовиками [Гіркіна], але в них залишились сім’ї, родичі – батьки, дружини, діти.
Втім, за той рік, коли я керував містом, десь близько 70 осіб повернулися, отримали якісь умовні строки, і їх відпустили під співробітництво чи тому подібне”, – сказав Зонтов.

На запитання, чи ці 20-30% досі вважають провідника терористів Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) героєм, Олег Зонтов сказав: “Ну, може там акценти й помінялися, може, вони вже не Гіркіна, а інших вважають героями. Всі ж дивляться російські канали по супутнику, тобто вони все одно в російському інформаційному полі”.

Досить низький рівень підтримки української влади у звільненому місці екс-мер пояснив тим, що “найактивніша частина – молодь, середній клас, підприємці – [в період окупації] виїхали зі Слов’янська. А от якраз ті, хто підтримав бойовиків Гіркіна спочатку, люди похилого віку, – залишилися”.

Зонтов констатував, що на мерських виборах 2015 року в місті переміг “Опозиційний блок”, бо “молодь і люди середнього віку, середній клас знову не прийшли на вибори, а бабусі й дідусі проголосували по-старому”.

Олег Зонтов

Олег Зонтов

Українську символіку на вулицях і будинках у Слов’янську Олег Зонтов пояснює роботою не міської влади, а громадських активістів.

“У нас на Донбасі, як у фільмі «Весілля в Малинівці» – білі прийшли, одну шапку вдягають, червоні – іншу”, – заявив екс-мер.

“Прапори над будинками, над входом до міського парку (…) вивішує не міська влада Зараз це робить громадськість. А коли я був керівником, я й сам особисто вішав прапори як міський голова. На жаль, у нас кількість активістів не дуже велика (як, мабуть, і скрізь) – десь 100-200 осіб”, – сказав Зонтов.

За його словами, в місті близько 50 могил бойовиків.

“У нас на цвинтарі в Північному мікрорайоні (це центральне функціонуюче кладовище) є  ціла алея могил, в яких бойовики своїх ховали… Там від 30 до 50 поховань. Вони вибрали собі місце одразу на в’їзді на кладовище, зробили цілу алею повз стіну і рядком почали ховати. А є ж іще захоронення на інших кладовищах”, – сказав колишній секретар міськради звільненого Слов’янська.

За його словами, на могилах бойовиків свіжі квіти з’являються постійно.

Як відомо, 5 липня – річниця звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських банд на чолі з Ігорем Гіркіним. Навесні та на початку літа 2014 року ці міста були форпостом терористів “ДНР” в Україні, однак в умовах наступу Збройних сил України залишили утримувані міста без бою і перейшли в Донецьк.

Читайте також:
Екс-в.о. мера Слов’янська Олег Зонтов: На могилах бойовиків з’являються свіжі квіти

Дві вулиці Слов’янська назвали на честь визволителів міста від терористів Гіркіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна