Іспанці на дострокових виборах зафіксували картину політичної кризи

 

За результатами дострокових парламентських виборів в Іспанії, які відбулися 26 червня, жодна політична сила не отримала абсолютної більшості та можливості сформувати уряд самостійно.
Фактично, виборці зафіксували ситуацію політичної безвиході, що склалася після чергових виборів грудня 2015 року і спричинила дочасне голосування.

За даними іспанського виборчкому, консервативна Народна партія (ПП) чинного прем’єр-міністра країни Маріано Рахоя здобула 33% голосів, отримавши 137 мандатів у конгресі депутатів (нижній палаті парламенту Іспанії), який налічує 350 місць. Порівняно з виборами піврічної давності ПП набрала на 14 місць більше.

Іспанська соціалістична робітнича партія (ПСОЕ) Педро Санчеса посіла друге місце з 22.7% голосів, діставши 85 місць – на 5 менше, ніж минулого разу.

Ліворадикальний блок “Юнідос подемос” (“Об’єднані ми можемо”) Пабло Іглесіаса має 21,1% голосів та 71 депутата (так само, як і досі).

Правоцентристська партія “Сьюдаданос” (“Громадяни”) на чолі з Альберто Ріверою задовольнилася 13,1% та 32 місцями в конгресі, що на 8 менше, ніж півроку тому.

Ще дві каталонські партії провели в парламент 9 і 8 депутатів відповідно – те саме, що й у грудні 2015-го; баскські націоналісти – 5 і 2, канарські – 1.

Як відомо, за підсумками виборів-2015 через ідеологічні розбіжності не вдалося сформувати жодну коаліцію, що мала б сумарну більшість голосів.
На початку травня королю Іспанії Феліпе VI довелося розпустити парламент і призначити нові вибори.

“Громадяни” вже заявили про свою готовність сформувати коаліцію разом з Народною партією. Але на двох у них буде 169 мандатів, і цього знову недостатньо для формування більшості.

Теоретично виходом із глухого кута може бути уряд ідеологічних суперників ПП і ПСОЕ, хоча оглядачі не виключають продовження політичної кризи та третіх виборів протягом року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна