У процес роздержавлення входять уже понад 200 друкованих видань

 

Станом на 23 червня готовність до першого етапу реформування виявили 206 державних і комунальних друкованих ЗМІ. Такі дані було оприлюднено на колегії Держкомітету телебачення і радіомовлення України, яка розглянула хід виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

“Ця цифра (ЗМІ, які реформуються) постійно збільшується, адже формування переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, триватиме до 1 липня 2016 року”, – повідомили Новинарні в Держтелерадіо.

Деяким виданням заважає взяти участь у першому етапі реформування технічні проблеми, зокрема відсутність свідоцтва, яке в ході реформування поновити неможливо.
Також заручниками ситуації виявилися деякі ЗМІ, які відповідно до закону про декомунізацію змінили назви, а свідоцтва в них видані на старі. Так сталося, наприклад, із газетою Межівської ради Дніпровської області “Червона зірка”, яка тепер називається “Межівський меридіан”.

Але ці технічні питання, на думку членів колегії, не є критичними, їх можна і потрібно оперативно вирішувати разом із Міністерством юстиції.

Головною проблемою реформування сьогодні залишається зволікання з боку органів місцевого самоврядування, які є співзасновниками друкованих ЗМІ і редакцій, з ухваленням рішень про реформування.

“Тестом на чесніть для місцевої влади” назвав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко ситуації, коли редакційні колективи вирішили реформуватися на першому етапі.

“Там, де органи місцевої влади відтягують час, прикриваються інтересами громад, а насправді саботують реформу, редакційні колективи повинні звертатися до суду, – сказав Наливайко. – Усі спори між засновниками, співзасновниками друкованих  ЗМІ та трудовим колективом редакції щодо способу реформування вирішуються у судовому порядку і члени трудового колективу мають право на звернення до суду для оскарження дій або бездіяльності органу місцевого самоврядування”.

Колегія ухвалила рішення, відповідно до якого Держкомтелерадіо повинен до 1 серпня 2016 подати на затвердження Кабінету Міністрів перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, а до 1 вересня 2016 року – порядок надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.

Також Держкомтедерадіо слід до 31 грудня 2016 року завершити формування зведеного переліку об’єктів реформування.

Контроль за виконанням цього рішення покладено на першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака.

Нагадаємо, в березня йшлося про бажання роздержавлюватися 120 видань.

Читайте також:
15 кроків до свободи: в Україні почали втілювати закон про роздержавлення друкованих ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна