НАТО нарощуватиме військову присутність у Східній Європі і Чорномор’ї

 

Міністри оборони країн НАТО погодили розгортання на ротаційній основі чотирьох багатонаціональних батальйонів у Польщі та країнах Балтії. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг після міністерської зустрічі в Брюсселі, повідомила “Європейська правда“.

“Ми вирішили збільшити нашу присутність у Східній Європі. НАТО розмістить чотири батальйони в Естонії, Литві, Латвії та Польщі. Це чітке послання – якщо хтось загрожуватиме одному з членів НАТО, Альянс буде його захищати”, – сказав Столтенберг.

За його словами, ці батальйони стануть ще одним елементом у програмі швидкого реагування НАТО. Підрозділи будуть цілком боєздатні й готові до виконання бойових завдань у разі потреби.

Раніше повідомлялося, що чисельність кожного з чотирьох батальйонів складе 800-1000 осіб, які будуть змінюватися раз на шість місяців.
Розгортання чотирьох багатонаціональних батальйонів НАТО у країнах Балтії та Польщі можливе вже на початку 2017 року.

Єнс Столтенберг також заявив, що НАТО продовжить нарощувати свою військову присутність у Чорноморському регіоні.

“В цьому напрямку вже багато зроблено, включаючи розширення повітряного патрулювання і проведення додаткових навчань”, – сказав генсек Альянсу.

За його словами, міністри домовилися про заходи щодо посилення оборони і стримування в Чорноморському регіоні.
“Там буде більше заздалегідь розміщеного обладнання. Сьогодні ми також підтвердили пропозицію Румунії про створення багатонаціональної бригади на її території, і ми надалі вживатимемо інших збалансованих та вивірених заходів зміцнення південно-східного напрямку”, – сказав Столтенберг .

Остаточне рішення щодо заходів у Чорноморському регіоні мають затвердити на саміті НАТО у Варшаві 8-9 липня.

Водночас Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не бачить на сьогодні жодних безпосередніх військових загроз для країн-членів Альянсу.
Про це він сказав на прес-конференції після зустрічі міністрів оборони країн Альянсу.

“Ми не бачимо ніякої безпосередньої загрози щодо когось із союзників НАТО”, – підкреслив Столтенберг.

За його словами, НАТО повністю реалізовано план дій по забезпеченню готовності, прийнятий на саміті в Уельсі два роки тому, який включає збільшення чисельності Сил швидкого реагування до 40 тисяч осіб.

“Наші сили реагування збільшилися втричі, наші сили надшвидкого реагування можуть бути розгорнуті протягом декількох днів, ми створили вісім штабних структур для розгортання сил на сході Альянсу”, – сказав Столтенберг.

Читайте також:
Литовсько-польсько-українська бригада розпочала вишкіл в рамках навчань НАТО “Анаконда-2016”. ФОТО

Парубій заявив, що Україна буде членом НАТО й чекає летальної зброї

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна