В Орландо американець вбив і поранив понад сотню відвідувачів гей-клубу

У неділю, 12 червня, американець зі зброєю напав на гей-клуб Pulse в місті Орландо (штат Флорида, США). Про це заявив шеф поліції міста Джон Міна, пише DW.

За його словами, після того, як озброєний чоловік захопив у заручники відвідувачів клубу, було прийнято рішення штурмувати приміщення закладу спецпідрозділом SWAT.

Під час штурму нападник відкрив вогонь по заручниках, вбивши багатьох з них. Бійці SWAT під час штурму ліквідували нападника.

Між тим стало відомо, що нападником виявився американський громадянин афганського походження. Про це повідомив телеканал CBS News. За даними телеканалу, нападника звати Омар Матін. Його батьки – афганці. А сам він народився 1986 року та проживав місті Порт-Сент-Люсі, що теж розташоване у Флориді.

Згідно з повідомленням, Матін не мав досі жодного кримінального минулого. Водночас слідчі намагаються встановити, чи не було у нього зв’язків з ісламістськими екстремістами.

Афганське коріння нападника підтвердив й голова підкомітету Палати представників Конгресу США з контртероризму та розвідки Пітер Кінг.

Терористичне угруповання “Ісламська держава” (ІД) взяло на себе відповідальність за масове вбивство у нічному гей-клубі, повідомляє Reuters з посиланням на Amaq.

“Озброєна атака на нічний гей-клуб у місті Орландо в американському штаті Флорида, внаслідок якої було вбито і поранено більше 100 осіб, була здійснена бійцем “Ісламської держави”, – сказано у повідомленні Amaq.

Офіційно влада США не має у своєму розпорядженні будь-яких даних, які б вказували на те, що злочин в Орландо пов’язаний з діяльністю ІД.

Після нападу президент США Барак Обама закликав американців “не піддаватися страху і спільно стати на захист людей і нації”, а також спрямувати свої дії проти тих, хто чинить агресію по відношенню до громадян країни. Вбивство десятків людей він назвав “жахливим кровопролиттям”.

Напад на гей-клуб скоїв 29-річний Омар Матін, який був співробітником найбільшої в світі міжнародної охоронної фірми G4S зі штаб-квартирою в Лондоні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна