Новий пам’ятник “ввічливим людям” у Криму освятили представники УПЦ МП

 

В окупованому Росією Криму напередодні Дня Росії (12 червня) відкрили ще один пам’ятник “вєжлівим людям”. На цей раз монумент “на честь російських військовослужбовців, які забезпечували безпеку організаторам і учасникам референдуму про самовизначення півострова” урочисто постав у Сімферополі, повідомляє ТАСС.

Пам’ятник, відкриття якого відбулося 11 червня, освятили представники Сімферопольської і Кримської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Фото: Марина Резникова/ РГ

Фото: Марина Резникова/ РГ

Також на відкритті були присутні повноважний представник президента Росії Олег Белавєнцев і очільник окупаційного уряду Криму Сергій Аксьонов, який висловив упевненість, що “пам’ятник стане популярним місцем у кримчан”.

Із сюжетом композиції, яка прославляє так званих “ввічливих людей”, особливо не заморочувалися. Як і на попередніх пам’ятниках цієї серії, в ній присутні російський солдат і кіт.

Але певні відмінності від першого такого монумента, який з’явився в місті Білогорськ Амурської області, та другого, відкритого в кримському Бахчисараї у березні цього року, компанію військовослужбовцю й коту склала дівчинка, яка дарує квіти “воїну-визволителю”.

Окрім того, сімферопольському коту пощастило значно більше, ніж його колезі в Бахчисараї, де “вєжлівий чєловєк” у військовій формі відверто ґвалтує бідну тваринку.
На монументі в Сімферополі кіт крутиться в ногах солдата й дівчинки.

За задумом скульптора, цей ансамбль “відображає мирну і добру атмосферу «Кримської весни»“.

Як сказав на церемонії відкриття постпред президента РФ Олег Белавєнцев, пам’ятник “ввічливим людям” можна вважати пам’ятником сучасному російському солдату.

“Після того, що сталося в Києві, очікувати на хороше в Криму не випадало… І в цих умовах керівництво республіки Крим і мешканці зробили вибір на користь повернення в рідну гавань, у Росію. Необхідно було це зробити за законом, через референдум…” – зазначив Белавєнцев.

За його словами, якби такий референдум не відбувся, життя півострова пішло б за зовсім іншим сценарієм. “Було всього два варіанти: один поганий, а другий дуже поганий. Поганий – київський, дуже поганий – лівійський”, – вважає представник Володимира Путіна на окупованому півострові.

Читайте також:
Російське ТБ показало ролик-страшилку, що було б, якби РФ не окупувала Крим

Ініціаторами встановлення монумента стали кримські депутати, а кошти на нього збирали по всій Росії. Як повідомив журналістам заступник голови комітету з будівництва й житлово-комунального господарства Держради Криму Валерій Аксьонов, загалом було зібрано 5 мільйонів рублів.

Варто відзначити, що, на відміну від весни 2014 року, коли президент РФ Володимир Путін наполегливо переконував, нібито “російських військ у Криму немає”, тепер уже ні російські, ні кримські високопосадовці не лише не приховують цього факту, а й із гордістю заявляють, що саме російські військові “захистили їх від бандерівців”.

А Центральна державна інформагенція РФ ТАСС, пояснюючи термін “вєжлівиє люді”, так і пише: “Ввічливими людьми в Криму називають військовослужбовців, які весною 2014 року за наказом президента РФ Володимира Путіна почали захоплення півострова, забезпечували безпеку на основних об’єктах життєдіяльності, охороняли виборці дільниці й урядові будівлі”.

Так відверто про роль російських військовослужбовців в незаконній анексії Криму в РФ почали говорити після виходу навесні 2015 року, до першої річниці окупації, документального фільму “Крым. Путь на родину“.

У ньому Путін задоволено розповів, як особисто давав міністерству оборони Росії наказ “під виглядом посилення охорони наших військових об’єктів у Криму перекинути туди спецпідрозділи Головного розвідуправління й сили морської піхоти, десантників“.
Також президент РФ заявив, що готовий був “у разі потреби” навіть задіяти ядерну зброю.

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії, запровадивши проти РФ політичні й економічні санкції.

Після анексії півострова у Криму визнана екстремістською та заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, його лідерам Мустафі Джемілєву й Рефату Чубарову заборонено в’їзд на півострів, проти них в РФ порушено кримінальні справи. В’їзд до Криму заборонено також ряду активістів і журналістів, незгодних з анексією.

Однією з найгучніших справ проти незгодних з окупацією Криму Росією є справа Сенцова, в результаті якої у російських в’язницях опинилися кримчани, громадяни України, режисер Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв, Олександр Кольченко, Олексій Чірній.

У Криму стали масовими викрадення, затримання, арешти, вбивства кримських татар.

Читайте також:
Європарламент ухвалив профінансувати Меджліс
та поширити санкції проти його гнобителів

Другі роковини референдуму. “В кримському суспільстві панує страх”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна