У Києві пройшов Марш рівності ЛГБТ. Поліція забезпечила порядок. ФОТО, ВІДЕО

 

Сьогодні, 12 червня, у Києві пройшов Марш рівності, в якому взяли участь не лише представники ЛГБТ-спільноти, а й сотні громадян загальнодемократичного спрямування.

Марш охороняють більш як 6 тисяч поліцейських.

Правоохоронці зазначають, що інформація, яка поширюється, про відмову поліцейських охороняти марш, не відповідає дійсності. До того ж до охорони ЛГБТ-прайду не будуть залучати добровольчі формування.ЛГБТ-марш

Як повідомляє канал “112 Україна“, перед маршем сталися сутички між поліцією і його супротивниками.

Чоловік виступав проти параду. Він підійшов до голови Нацполіції України Хатії Деканоїдзе і почав з нею розмовляти.
Вона сказала: “Давайте про це поговоримо трохи пізніше”.
Підійшли співробітники поліції, схопили чоловіка і відвели його до кордону правоохоронців.

Заходи безпеки були максимально посилені, на одного учасника Маршу рівності припадало по 2-3 правоохоронці.

Загалом вся територія, де буде проходив марш, була оточена по периметру, функціонували тільки чотири входи.

ЛГБТ-марш

Поліція затримала чоловіка, який протестував проти Маршу рівності. Був організований коридор і чоловіка відвели до поліцейської машини.

Речник поліції Києва Оксана Блищик підтвердила, що одного чоловіка просто попередили, а другого – посадили в поліцейський автобус..

Повідомляється, що до Києва на Марш рівності прибула депутат Європарламенту Ребекка Хармс.

Напередодні вона заявила, що підтримує ЛГБТ-марш, вона каже, що ці люди такі ж, як і всі інші, зокрема згадувала події на Майдані в 2014 році, коли активісти ЛГБТ нарівні з усіма брали участь у тих подіях.

Народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що на заході присутні щонайменше троє депутатів Європарламенту.

Депутат із великим значком на підтримку ЛГБТ на грудях заявив, що торік Марш рівності було локалізовано на Оболоні, але це нічого не дало – все одно сталися сутички. Тепер, каже Лещенко, марш відбувається в центрі міста, і безсумнівно позитивним є той факт, що йому забезпечила належну охорону поліція.

Сергій Лещенко вважає, що проведення “параду гідності, який стосується всіх прав людини, в тому числі прав сексуальних меншин, і це характеризує Україну як країну, що поважає права людини”.
За його словами, це сигнал Європі про те, що Україна після Майдану змінилася, обравши європейський шлях розвитку.
“Це ознака нормальної європейської країни”, – сказав Сергій Лещенко.

“Я поважаю права секс-меншин. Особистою присутністю намагаюся їх підтримати і надіслати сигнал як суспільству, що мають поважатися їх (секс-меншин) права, так і західним спостерігачам, що політика в Україні змінюється, і політики не бояться брати участь у таких заходах, брати на себе відповідальність у тому числі за теми, які не завжди є популярними в суспільстві”, – зазначив Лещенко.

“Дедалі стає менше людей, які є противниками цього”, – констатував нардеп.

За словами колеги Лещенка по фракції БПП Світлани Заліщук, учасників Маршу рівності було “у 8-10 разів більше, ніж у 2015 році”.

“І зокрема, сім депутатів – це на 300% більше, ніж минулого року. П’ятеро з БПП. Олена Кондратюк з “Батьківщини” і Віка Пташник – позафракційна”, – зазначила Заліщук.

Після завершення параду поліція забезпечувала безперешкодний від’їзд його учасників на метро, причому для цього було запущено спеціальні поїзди.

“Марш рівності відбувся. Дякую поліції та оргкомітету за підготовку та організацію. Передаю привіт і респект [голові Нацполіції] Хатії Деканоїдзе та київській поліції”, – написала у “Фейсбуці” журналістка Ірина Славінська, яка брала участь в акції.

“Київпрайд вивозять подалі від місця проведення маршу. У вагонах тільки учасники прайду і поліція. Проїхали без зупинок вже кілька станцій, ніхто не знає куди”, – повідомила в соцмережі журналістка Ольга Дацюк.

Учасники Маршу рівності, як у часи Майдану, співали в метрополітені гімн України.

Читайте також:
Через ЛГБТ-марш у Києві перекриють вулиці. Повний перелік та шляхи об’їзду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна