Конституційний Суд приготувався зупинити люстрацію

 

Сьогодні, 10 червня, Конституційний Суд має намір скасувати люстрацію посадовців, які працювали на керівних посадах за часів екс-президента Віктора Януковича.
Про це повідомила “Українська правда” з посиланням на народних депутатів Леоніда Ємця та Єгора Соболєва, оприлюднивши відповідний проект рішення КС.

Оголошення рішення КС заплановане на 10:30 п’ятниці.

“Є інсайдерська інформація, що там було запропоновано прийняти низку рішень про скасування люстрації. Все до того йшло”, – сказав Леонід Ємець.

“За даними, що мені передали кілька порядних людей у КС, вони скасують основні положення закону про очищення влади, дозволять найближчому оточенню Януковича знову займати посади в уряді, адміністрації президента, повернутися сотням прокурорів, керівників податкової міліції часів Януковича, які були змушені піти з цих посад в наслідок дії закону про очищення влади”, – розповів Єгор Соболєв.

Він наголосив, що, на порушення закону про КС, суд розглядав цю справу рік замість передбачених трьох місяців.

Соболєв нагадав, що саме нинішній склад Конституційного Суду раніше приймав рішення про “надання Януковичу диктаторських повноважень”, а тепер у зв’язку з цим порушено справу.

“Ми просили Порошенка і генпрокурорів розслідувати справу про повноваження Януковича, судді дали свідчення, що їх примусили. То їм можна було сміливо оголошувати підозру, приймати санкції про арешт, але цього не робилося.
А вчора набирає людина [з КС] і каже, що у п’ятницю їх змушують прийняти рішення про скасування основних статей закону [про люстрацію]. Я розумію, що це плата “Опоблоку” за їхнє голосування минулого тижня за запропоновані Порошенком зміни до Конституції щодо суддів і прокуратури з адвокатами”, – припустив Єгор Соболєв.

Він додав, що домагалися скасування люстрації команда Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка та Андрія Деркача.

Єгор Соболєв закликав людей приходити під КС, щоб висловити своє невдоволення цим рішенням.

Проект резолютивної частини рішення Конституційного Суду:

 

 

Нагадаємо, попереднього разу вердикт Конституційного Суду щодо закону про люстрацію анонсувався на 22 березня, однак тоді рішення було відкладено.

Читайте також:
Мін’юст подав список посад у прокуратурах, що підпадають під люстрацію.
Валендюк і Стоянов – “в ділі”

Кабмін поновив і звільнив чиновника часів Януковича

Прокурора Одещини Стоянова звільнили через люстрацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна