12% причетних до АТО українців не вважають себе патріотами

 

Серед громадян України, які причетні до Збройних сил України і війни на Сході (самі брали участь в АТО чи проходили військову службу по мобілізації в 2014-2015 роках, або ж служили їхні родичі), патріотами України себе вважають 81%. Серед непричетних до АТО патріотів 72%.

Не вважають себе патріотами України (цілком або скоріше) 18% непричетних до АТО та 12% причетних.

Такі дані були отримані у результаті опитування Центру Разомкова, проведеного 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 10071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 1%.

Відповідно до цього ж дослідження, 56% причетних до АТО відповіли, що їм для особистого щастя необхідно пишатися своєю країною. Серед непричетних до АТО таких 45%.

Готовність захищати свою країну зі зброєю в руках висловили 27% пов’язаних з АТО та 14% непричетних, а участь у волонтерському русі – відповідно, 36% та 32%.

Неготовність у будь-якій формі декларували 34% непричетних до АТО та 23% причетних.

Серед учасників АТО та їх близьких і рідних більше тих, хто цілком або скоріше погоджується з необхідністю посилити економічну незалежність України навіть ціною зниження рівня життя громадян (43% проти 30%).

“Таким чином, у респондентів, пов’язаних з АТО, сильніше виражена громадянська ідентичність, у них сильніше виражена потреба пишатися своєю країною і відчуття підстав для такої гордості, а їх патріот патріотизм має більшою мірою активний характер”, – роблять висновок соціологи Центру Разумкова.

60% респондентів, причетних до АТО, вважають демократію найбільш бажаним типом державного устрою для України. Серед непричетних таких лише 48%.

Серед непричетних до АТО дещо більше таких, для кого демократія не має значення (15% проти 9%).

Обидві групи оцінюють сучасну Україну як режим, що розміщується посередині між диктатурою та демократією, однак серед причетних до АТО оцінка ступеня демократичності України є дещо вищою, зазначають у Центрі Разумкова.

Нагадаємо, згідно з цим самим опитуванням, до участі в антитерористичній операції на Донбас донедавна мав причетність кожен четвертий українець.
Принаймні на питання анкети – “Чи брали ви, ваші рідні та близькі участь в АТО або проходили військову службу по мобілізації в період 2013-2015 років?” – ствердно відповіли 26% громадян.

Читайте також:
У загарбницьку війну Росії проти України на Донбасі вірять менше 50% українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна