В НАТО розповіли, які теми обговорять на Варшавському саміті

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що саміт Альянсу 8-9 липня у Варшаві буде одним з найважливіших самітів в історії організації.
Про це він заявив у четвер, 2 червня, в Берліні під час прес-конференції, яка відбулася в рамках його робочого візиту до ФРН.

“Цей саміт буде одним з найважливіших в історії Альянсу тільки тому, що ми стоїмо перед фундаментальними змінами у питанні безпеки. Реакція НАТО на існуючі виклики, на посилення загроз безпеці є дуже важливою, тому цей саміт буде визначним”, – цитує Столтенберга УНІАН.

За словами генсека НАТО, він очікує, що глави держав та урядів країн-членів Альянсу ухвалять багато рішень щодо великої кількості різних питань.

“Є декілька головних тем, на яких сфокусується саміт. Перша тема – це все, що пов’язано з питаннями безпеки. Коли мова йде про безпеку та колективний захист, – це ключова відповідальність НАТО, щоб забезпечити надійне стримання, і будь-яка атака на союзника спустить курок повної відповіді всього Альянсу”, – наголосив він.

Ще одним питанням генсек НАТО назвав забезпечення стабільності у сусідніх з Альянсом країнах, що, за його словами, є “також важливим і для цих країн”.

Читайте також:
НАТО б’є на сполох: іспанський порт став базою ВМФ Росії в Середземномор’ї

“Це важливо для таких сусідів як Україна, Молдова, Грузія. Ми з ними працюємо, допомагаємо модернізувати їхні армії, проводити реформи оборонних інституцій та боротися з корупцією. Ідея полягає в тому, що якщо наші сусіди стабільніші, то ми більше захищені. Це в наших інтересах. Це також стосується і південних сусідів. Це – друга головна тема: НАТО може робити більше для підтримки та стабілізації наших сусідів на Сході та Півдні”, – наголосив Єнс Столтенберг.

Ще одним питанням порядку денного він назвав співробітництво НАТО з Європейським Союзом.

При цьому генеральний секретар НАТО не порівнює стан відносин Заходу та Росії з “холодною війною”, яка існувала між Заходом та Радянським Союзом, і наполягає, що Альянс не шукає конфронтації з Москвою.

“Ми не хочемо нової «холодної війни» і не шукаємо конфронтації з Росією. Те, що ми робимо, є пропорційним, спрямованим на оборону і повністю відповідає нашим міжнародним зобов’язанням, включаючи основний акт між Росією та НАТО”, – наголосив Столтенберг.

“Ми не в стані «холодної війни» (з РФ), але й не в стані стратегічного партнерства, яке ми намагалися встановити після «холодної війни». Я думаю, що є дуже важливі відмінності між викликами, які ми бачимо сьогодні, у порівнянні з тими, які ми бачили під час «холодної війни». Радянський Союз та Варшавський договір – це щось дуже відмінне від сьогоднішньої Росії. «Холодна війна» також характеризувалася більш ідеологічною конфронтацією між НАТО, Заходом та Варшавським договором і Радянським Союзом”. – констатував Столтерберг

Столтенберг підкреслив, що до анексії Криму “ніхто не говорив про будь-яку присутність НАТО, про яку ми говоримо зараз у країнах Балтії та Польщі”.

“Багато років це зовсім не було на порядку денному. І цілком зрозуміло, що коли ми реагуємо, посилюючи присутність НАТО у східній частині Альянсу, це було прямо викликано російською анексією Криму і вплинуло на всіх союзників по НАТО, тому що це порушило основні правила, які десятиріччями були фундаментальними для європейської безпеки, а саме – поважати кордони, територіальну цілісність всіх держав в Європі. І саме це порушила Росія. І це – причина, чому ми повинні реагувати так, як ми реагуємо”, – пояснив генсек.

Читайте також:
Уже скоро США розмістять в Східній Європі танкову бригаду

Такоє Єнс Столтенберг додав, що Німеччина готова стати державою-лідером у формуванні одного з батальйонів НАТО, які будуть розміщені на східних кордонах Альянсу для посилення його присутності.

Читайте також:
Радником Порошенка став колишній генсек НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна