Єврокомісія висунула законодавчу пропозицію про безвізовий режим для Туреччини, але з 5 умовами

 

Європейська комісія сьогодні, 4 травня, висунула законодавчу пропозицію Європейському парламенту та Раді Євросоюзу скасувати короткострокові туристичні візи для громадян Туреччини.
Про це заявив перший заступник голови ЄК Франс Тіммерманс.

Пропозиція була подана разом зі звітом про прогрес Туреччини у виконанні вимог “дорожньої карти” щодо лібералізації візового режиму.

Водночас Тіммерманс наголосив: для того, аби отримати рішення ЄС про безвізовий режим, Туреччина ще повинна виконати 5 пунктів “дорожньої карти” до кінця червня.

Пункти, які повинна виконати Туреччина, щоб отримати безвізовий режим, стосуються боротьби з корупцією, захисту даних, судового співробітництва з усіма державами, розвитку співробітництва з Європолом, в також перегляду національного законодавства і практики щодо боротьби з тероризмом.

“Ми висуваємо пропозицію, яка відкриває шлях Європейському парламенту і державам-членам вирішити питання про скасування візового режиму, коли всі показники будуть виконані”, – зауважив Тіммерманс.

Також сьогодні Єврокомісія висунула законодавчу пропозицію скасувати візи для громадян Республіки Косово.
Про це заявив єврокомісар з внутрішніх справ і питань міграції Дімітріс Аврамопулос.
Пропозиція була подана разом із позитивною оцінкою ЄК,  яка підтверджує, що Косово виконало вимоги “дорожньої карти” щодо лібералізації візового режиму.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що Туреччина не виконала 8 із 72 необхідних вимог для запровадження безвізового режиму з ЄС.
Найважливішою невиконаною вимогою залишається перегляд закону Туреччини “Про боротьбу з тероризмом та організованою злочинністю” з метою захисту фундаментальних прав громадян, які зараз порушуються.

Водночас Анкара 3 травня вжила заходи для виконання одного з восьми критеріїв – дала дозвіл громадянам країн ЄС, зокрема кіпріотам, подорожувати в Туреччину без віз.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз не має наміру пом’якшувати вимоги до Туреччини для запровадження безвізового режиму.

Читайте також:
Єврокомісія подала законодавчу пропозицію щодо безвізового режиму для України

Косово стало членом УЄФА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна