Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

 

Європейська комісія пропонує пришвидшити процес зупинки безвізового режиму. Про це заявив перший заступник голови ЄК Франс Тіммерманс на брифінгу сьоодні, 4 травня.

“Після тривалих дискусій з країнами-членами ми пропонуємо посилити механізм скасування безвізового режиму для всіх країн, з якими його укладено. Механізм буде легше використовувати на підставі розширення можливих причин для призупинення безвізового режиму та пришвидшення цього процесу”, – наголосив Тіммерманс.

Таким чином, нова процедура поширюватиметься також на Україну – після того, як ЄС завершить надання нашій державі безвізового режиму, зазначає “Європравда”.

За словами Тіммерманса, Єврокомісія також зможе запустити процес скасування безвізового режиму за власною ініціативою.

Законодавча пропозиція ЄК має бути опублікована, а після того має бути схвалена Європейським парламентом та Радою ЄС – органом, у якому представлені уряди всіх країн-членів Євросоюзу.

Віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомляла, що дискусія щодо процедури тимчасового призупинення “безвізу” не має прив’язки до України – йдеться про єдиний механізм щодо всіх країн, включно з балканськими державами. “Через міграційну кризу держави ЄС всерйоз замислюються над цим”, – відзначила віце-прем’єр.

Як відомо, Єврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України, а 4 травня – для Туреччини й Косова. Раніше безвізовий режим з ЄС отримали Сербія, Боснія і Герцоговина, Албанія й Молдова.

Початок безвізового режиму ЄС для українців орієнтовно очікується в другій половині літа або у вересні.

Читайте також:
Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії

Глави МЗС 12 країн Євросоюзу закликали швидше надати Україні безвізовий режим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна