МЗС закликає не їздити в Росію – арештовують і підкидають наркотики

 

Міністерство закордонних справ України у спеціальній заяві від 28 квітня закликало співгромадян, які планують поїхати в Росію, “реально оцінювати наявні ризики та існуючі загрози й ретельно зважувати потребу у здійсненні подорожей” до РФ.

Таку пораду в МЗС дають у зв’язку з тим, що “продовжуються випадки безпідставного затримання громадян України на території Російської Федерації”, а також відзначається “відсутність гуманного ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їх несумісної з людською гідністю поведінки, застосування до наших співвітчизників неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, у тому числі – тортур“.

“Зокрема, останнім часом почастішали випадки затримання/арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлені сторонні предмети, у т.ч. наркотичні речовини, «підкинуті» третіми особами під час їх в’їзду або перебування на території РФ.
У зв’язку з цим, з метою уникнення неправомірного позбавлення волі в подібних випадках, необхідно проявляти пильність та уважність у контактах з будь-якими сторонніми особами, у т.ч. з посадовими особами РФ, які уповноважені проводити митний, паспортний та усі інші види контролю”, – йдеться в заяві МЗС України.

Крім цього, МЗС попереджає про поширення практики втягнення у злочинну діяльність із незаконного перевезення наркотичних речовин, в тому числі – до Російської Федерації, шляхом надання пропозицій про працевлаштування експедиторами для доставки товару до країн ближнього зарубіжжя.

Зазначається, що впродовж останнього часу до МЗС неодноразово надходили звернення членів родин експедиторів-громадян України про арешт їх рідних у Російській Федерації за звинуваченням у незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у відправленнях, які вони перевозили.

“З урахуванням зазначеного МЗС рекомендує громадянам виявляти підвищену обережність та пильність у разі отримання пропозицій від посередницьких структур або окремих осіб щодо транспортування товару через кордон”, – наголошує зовнішньополітичне відомство.

У МЗС наголошують, що численними фактами неповідомлення дипломатичних та консульських установ України в РФ про затримання громадян України, порушенням їх невід’ємного права на зустріч з консульською посадовою особою російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов’язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року та Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 1993 року.

При виникненні на території Росії будь-яких випадків затримання, негуманного поводження, фізичного та психологічного тиску з боку російських органів або громадян Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам невідкладно звертатися на гарячу лінії Центру оперативного реагування МЗС (+38 044) 238-16-57,
або безпосередньо на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ, а саме:

  • Посольство України в Російській Федерації (м. Москва) +7 919 768-77-96
  • Консульство України в Новосибірську +7 913 799-27-75
  • Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону +7 918 587-99-93
  • Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі +7 921 304-05-72
  • Консульство України у Єкатеринбурзі +7 953 000-02-07

Нагадаємо, вчора, 27 квітня, на україно-російському кордоні працівники ФСБ, до якого належить прикордонна служба РФ, намагалися затримати сестру Надії Савченко Віру, зараз вона перебуває в українському консульстві в Ростові-на-Дону.
Раніше проблеми з перетином російського кордону мала народна депутатка Ірина Геращенко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна