Мін’юст не затвердив комуністичну символіку розколотої Соцпартії

символіка Соціалістична партія України

 

Міністерство юстиції визнало, що символіка Соціалістичної партії не відповідає законодавству України про декомунізацію. Про це йдеться в наказі Мін’юсту, який учора, 21 квітня, було оприлюднено на сайті відомства.

Наказом міністра юстиції від 12 квітня 2016 року затверджено правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Зокрема, комісія розглянула питання наявності на емблемі й прапорі Соцпартії зображень серпа і молота, питання найменування та програми партії.

Соціалістична партія України була створена в жовтні 1991 року колишніми членами Компартії в період першої заборони КПУ. Протягом тривалого часу СПУ мала значний рейтинг та власну фракцію у Верховній Раді. Багаторічний лідер Соцпартії Олександр Мороз двічі обіймав посаду голови парламенту (1994–1998 та 2006–2007), посідав третє місце на виборах президента 1999 і 2004 років. У 2006 році фракція соціалістів вийшла з “помаранчевої” коаліції і переметнулася на бік Партії регіонів, після чого рейтинг СПУ почав падати, і надалі партія вже не потрапляла до Верховної Ради.

Українське геральдичне товариство надало висновок, у якому вказується, що емблема Соцпартії України і її прапор містять атрибути серп і молот, “використані і за змістом, і за формою у значенні ідеологічного символу, аналогічного тому, що вживався комуністичним тоталітарним режимом у період СРСР”.

“Композиційне вирішення та колористика символів СПУ також аналогічні радянським. Тому і емблема, і прапор СПУ однозначно потрапляють під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в України та заборону пропаганди їхньої символіки” й не можуть надалі використовуватися у такому вигляді”, – йдеться у висновку комісії.

У наказі МЮ ідеться про те, що керівництво партії обіцяло змінити символіку, але не зробило цього.

Міністр юстиції затвердив висновок комісії, в якому йдеться: “Символіка Соціалістичної партії України не відповідає частині першій статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в України та заборону пропаганди їхньої символіки»”.

Варто зазначити, що в наказі Мін’юсту не міститься згадок про заборону символіки СПУ, але міністерство забезпечує державну реєстрацію символіки. 

Водночас комісія визнала, що статут і програма Соцпартії не містять ознак та положень, які є пропагандою комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів у розумінні закону про декомунізацію.

Колишній голова СПУ Олександр Мороз заявив, що партія не оскаржуватиме таке рішення Мін’юсту. “Ми намалюємо кращу [символіку]”, – сказав він.

Водночас Мороз назвав значно суттєвішою проблемою той факт, що міністерство за формальними підставами не реєструє зміну керівництва партії й таким чином не дозволяє СПУ брати участь у виборах.

Особливою обставиною справи є той факт, що з початку розгляду питання про символіку СПУ змінилися троє голів Соцпартії – після Миколи Рудьковського прийшли Петро Устенко і Микола Садовий, а ще один екс-голова СПУ Василь Цушко створив партію “Соціалісти”.
Керівні органи і сайт СПУ контролює Микола Садовий, але в державних реєстраційних органах головою політради СПУ є Устенко Петро Іванович, який і представляв позицію партії щодо символіки.
Садовий також не контролює газету СПУ “Товариш”, у якій з’являються матеріали членів партії “Соціалісти”. Також члені “Соціалістів” очолю молодіжне крило Соцпартії – Союз молодих соціалістів. Тривають дискусії щодо об’єднання СПУ з партією “Блок лівих сил”, створеним колишніми вихідцями з Соцпартії.

На сайті СПУ, який контролює Микола Садовий, використовується інакша символіка партії, ніж та, що оцінювалася Мін’юстом – троянда на малиновому полі поруч зі словами “Соціалістична партія”.

символіка Соціалістична партія України - Микола Садовий

Читайте також:
Верховна Рада зірвала декомунізацію в термін, передбачений законом

У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву на честь козаків

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна