Рада безстроково заморозила виплату Росії “боргу Януковича”

 

Верховна Рада України сьогодні, 12 квітня,скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством.
Як передає УНІАН, за основу і в цілому законопроект про внесення зміни до статті 4 Закону України “Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом” щодо набрання чинності (№3677) проголосували 242 народних депутати.

Як зазначила, представляючи законопроект, заступник міністра фінансів Оксана Маркарова, скасування норми про граничний термін дії мораторію стосуватиметься, в першу чергу, “російських” єврооблігацій на 3 млрд. доларів, які мали бути погашені в 2015 році, а також гарантованого державою кредиту “Укравтодору” на 140 млн. доларів.

Маркарова нагадала, що згідно з чинним законодавством, дія мораторію має закінчитися 1 липня 2016 року.

“Торік нашими спільними зусиллями вдалося провести реструктуризацію комерційного боргу держави. З 22,6 млрд. дол. вдалося реструктуризувати 19,54 млрд. дол., але залишилися невирішеними і проблемними два питання. Питання номер 1 – це 3 млрд. дол. єврооблігацій, які мали бути погашені 20 грудня 2015 року, і питання 2 – це 140 млн. дол., гарантованого державою кредиту «Укравтодору»”, – сказала вона.

Заступник міністра зазначила, що Україна не може погасити в цьому році ці борги.

“Наш закон, прийнятий у минулому році, дозволяє запроваджувати мораторій до червня 2016 року. Ми просимо внести зміни до цього законопроекту і скасувати це обмеження в часі і продовжити цей мораторій. У зв’язку з тим, що існують ризики судових позовів, це дасть змогу нам продовжувати проводити переговори, і ми сподіваємося знайти порозуміння з нашими кредиторами щодо реструктуризації на умовах, запропонованих Україною“, – сказала Маркарова.

“Проект виключно знімає обмежувальну дату для мораторію на конкретні зобов’язання, які й досі залишилися нереструктуризованими, і щодо більшості яких у нас уже йде судовий процес. Це великий ризик для бюджету”, – сказала вона.

Голова підкомітету з питань державного боргу і фінансування держбюджету комітету Ради з питань бюджету Андрій Гордєєв зазначив, що комітет підтримав законопроект і закликав депутатів проголосувати за нього.
“Якщо не приймемо його, то з 1 липня настає зобов’язання виплат, у тому числі й країни-агресора”, – сказав Гордєєв.

Як повідомлялося раніше, Росія звернулася до високого суду Лондона з позовом проти України після непогашення нашою країною основної суми боргу і відсотків за кредитом на 3 млрд .дол., отриманим Україною в рамках домовленостей між президентом РФ Путіним і тодішнім президентом України Януковичем у грудні 2013 року, у розпал Революції Гідності. Кредит був виданий з допомогою викупу євробондів України через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд.

У Росії вважають, що борг України перед Росією за облігаціями на 3 млрд. дол. станом на 20 березня разом з відсотками складав 3,137 млрд доларів.

Україна проводила реструктуризацію держборгу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, схваленої Радою директорів МВФ у березні минулого року. У грудні минулого року МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, оскільки з’ясувалося, що власником цього боргу був і залишається уряд РФ. Водночас Фонд пом’якшив вимоги своєї політики кредитування країн, що мають боргові проблеми, в тому числі з суверенного боргу, що дозволить ряду країн, включаючи Україну, продовжити співпрацю з МВФ навіть за умови невиплати боргів, зокрема “російського” боргу.

У зв’язку з відмовою РФ від участі в борговій операції, Кабінет міністрів України в грудні минулого року запровадив мораторій на виплату за “російськими” бондами і доручив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів нашої країни в суді.
Згідно з останньою заявою Міністерства фінансів України, опублікованою після звернення РФ до суду Лондона, позиція України в цьому питанні не змінилася, і наша країна “має намір і повністю готова рішуче відстоювати свої інтереси за цими єврооблігаціями в англійському суді”.

Читайте також:
“Сфери впливу”. Росія пробачила Узбекистану борг $900 млн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна