У Росії посилюються репресії за підтримку України

 

У Росії посилюються репресії проти громадян, які висловили підтримку Україні, активістів українських громад чи навіть суто номінально пов’язаних із нашою державою. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням Центр громадянських свобод – українську громадську організацію, що стежить за долею українських в’язнів у Росії.

За даними ЦГС, близько 60 росіян перебувають під тиском державних органів РФ за свою позицію щодо України.

Як повідомив Іван Павлов, адвокат колишньої директорки Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної, яка перебуває під домашнім арештом із жовтня 2015 року за звинуваченням у розпалюванні національної ворожнечі, тепер їй офіційно висунули звинувачення ще й у розтраті коштів, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

“За версією слідства, Шаріна в період, коли її звинувачували за першою, бібліотечною справою (2011-2013 роки) витрачала на свій захист кошти, призначені для виплати зарплати юристам бібліотеки. Нагадаю, що те кримінальне переслідування Шаріної було припинено в 2013 році за відсутністю складу злочину. З неї зняли всі звинувачення, перед нею вибачилися і роз’яснили право на реабілітацію”, – пояснює Павлов на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Нове звинувачення Павлов називає “абсурдним” і “цинічним”, бо справа про поширення екстремістської літератури “очевидно розвалюється”, але “якщо вже вирішили посадити людину, то привід знайдеться”.

Минулого тижня у Краснодарському краї суд визнав законним вирок 27-річній активістці Дарині Полюдовій, засудженій за звинуваченням у закликах до екстремістської діяльності і сепаратизму.

Як повідомив у “Фейсбуці” її адвокат Андрій Сабінін, це означає, що Полюдова відбуватиме покарання: два роки колонії-поселення за вироком, винесеним у грудні 2015 року.

Злочином суд визнав перепост у мережі “Вконтакте” картинки з текстом “Етнічні українці Кубані хочуть приєднатися до України” та запис, у якому Полюдова покладає відповідальність за всі теракти і біди в Росії на президента Володимира Путіна, запитуючи, , чому росіяни не можуть повалити режим, як це зробили українці.

У Хабаровську за зв’язок із Україною постраждала керівник українського хору “Батьківська криниця” Наталія Романенко.
Щоправда, обвинувачення за чотирма кримінальними справами з матері-одиначки, яка виховує двох дітей, зняли. Але з роботи її звільнили й позбавили навіть можливості виступати з українськими піснями та віршами. Організаторам таки заходів ФСБ забороняє запрошувати на них Наталію.

Романенко також розповідає, що Хабаровська прокуратура зацікавилася членами українського земляцтва “Криниця”.

Як розповіла українська журналістка та член громадської організації “Центр громадянських свобод” Марія Томак, люди, які висловлюють підтримку Україні, у Росії потерпають не лише від переслідувань офіційної влади, а й від цькування російського суспільства.

При цьому, за словами правозахисниці, українська влада навіть на рівні заяв не висловлює жодної підтримки таким росіянам, хоч вона для них дуже важлива.

“Дуже гарний був привід висловитися щодо справи Ільдара Дадіна, ув’язненого за одиночний пікет на підтримку України. У його вироку були прямі посилання на Майдан, на всі ці казки про “Правий сектор”. Але Україна на це ніяк не відреагувала”, – каже Томак.

Вона також зазначила, що якщо Україна нічого не може зробити для цих людей на території Росії, то вона повинна полегшити для них процес отримання політичного притулку.

Бо поки що українські міграційні служби часто відмовляють у проханні про притулок російським активістам на підставі того, що проти них в Росії порушені кримінальні справи, перетворюючи на абсурд саму ідею надання політичного притулку.

Читайте також:
Росія визнала Сенцова й Кольченка українцями, констатувавши свою брехню

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна