Саакашвілі розпорядився демонтувати на Одещині решту пам’ятників радянським діячам

 

Голова Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі розпорядився демонтувати всі пам’ятники Леніну та іншим діячам тоталітарних режимів, що лишилися в регіоні. Про це йдеться в розпорядженні, опублікованому на сайті Одеської ОДА.

“Демонтувати пам’ятники та пам’ятні знаки на території населених пунктів Одеської області згідно з переліком”, – зазначено в документі.

У списку міститься близько сотні об’єктів, які підлягають демонтажу. Серед них – пам’ятники Леніну, Марксу, Кірову, Фрунзе, Котовському, Петровському, Дзержинському, Калініну, Куйбишеву, Щорсу, Чапаєву, Войкову, Орджонікідзе, Лазо, Димитрову. Зокрема, згадано два пам’ятники “Ленін із дівчинкою” – в місті Арциз та селі Конопляне.
Крім того, зносяться інші символи, бюсти й барельєфи зі згадками про події та на честь діячів комуністичної доби.
Демонтаж буде проводитися в рамках виконання закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”.

Нагадаємо, закони про декомунізацію набрали чинності 21 травня 2015 року. Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації.
Після 21 лютого обов’язок втілювати закон про декомунізацію в частині перейменувань та демонтажу тоталітарних символів перейшов до голів обласних адміністрацій.

Читайте також:
Звіт уряду: в процесі декомунізації по Україні демонтовано 139 пам’ятників

В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

Влада Дніпра обіцяє поремонтувати звалений пам’ятник Петровському для музею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна