Навіщо Трамп найняв колишнього політтехнолога Януковича

 

Головний претендент на звання кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп перед вирішальним етапом “праймеріз” найняв до свого штабу політтехнолога Пола Манафорта, який раніше консультував екс-президента Віктора Януковича та Партію регіонів. Про це повідомила газета The New York Times.

Видання зазначає, що мільярдер Трамп звернувся по допомогу до Манафорта, аби здобути підтримку делегатів на Республіканському з’їзді у Клівленді 18-21 липня, де назвуть ім’я офіційного кандидата республіканців на президентських виборах.

За правилами Республіканської партії, конвент у Клівленді збере 2472 делегатів, і для висування кандидатом на виборах потрібно здобути не менш як 1237 голосів.
Склад учасників конвенту формується переважно під час попередніх голосувань партійців (“праймеріз”) у різних штатах. Якщо ці 1237 голоси претендент набирає ще до з’їзду, він стає кандидатом автоматично. Якщо не набирає – на конвенті відбувається кілька турів голосувань, і партійний форум цілком може підтримати не того політика, хто лідирував за результатами “праймеріз”.

Після 2/3 “праймеріз” скандальний магнат Трамп має 752 голоси для конвенту, сенатор від Техасу Тед Круз – 463, Джон Кейсік – 144.
Перемога Кейсіка 15 березня в рідному штаті Огайо сплутала карти Трампу. Віргінський політолог Ларрі Сабато, відомий тим, що передбачив результати шести останніх виборчих кампаній з 97% точністю, підрахував, що Трампові, швидше за все, забракне близько сотні делегатів, щоб автоматично стати обранцем партії.

Тобто кандидата в президенти від РП визначать симпатії партійного зібрання в Клівленді. Саме для політтехнологічного впливу на результати конвенту Трамп і залучив Манафорта.

Рінат Ахметов і Пол Манафорт

Рінат Ахметов і Пол Манафорт

Пол Джон Манафорт у 1976 році працював консультантом у президентській кампанії Джеральда Форда в його протистоянні з Рональдом Рейганом (поразка). У 1980 році Манафорт був консультантом у кампанії Рейгана (перемога). У 1988 році він відзначився у штабі Джорджа Буша-старшого (перемога), а в 1996-му – в Боба Доула (поразка).

Крім того, Манафорт консультував в Україні Партію регіонів, співпрацював із олігархом Рінатом Ахметовим та його холдингом СКМ, а також був старшим радником екс-президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, керівництво Республіканської партії США категорично не приймає кандидата-популіста Дональда Трампа та вважає, що його вихід у фінал виборів автоматично означатиме перемогу демократки Гілларі Клінтон.

У ході поточної кампанії керівник “Організації Трампа” та засновник конкурсу краси “Міс Всесвіт” відзначився вже багатьма скандальними виступами. Зокрема Трамп пообіцяв звести мур на всій протяжності кордону між Мексикою та США та вислати з країни 11 мільйонів нелегальних мігрантів, якщо стане президентом Сполучених Штатів. А коли Папа Римський Франциск назвав такий підхід “не християнським”, мільярдер заявив: “Якби Ватикан атакували бойовики “Ісламської держави”, Папа молився б, щоб Дональд Трамп був президентом”.
Крім того, Трампа відзначає більш проросійська позиція, ніж у більшості провідних американських політиків.
Оглядачі зазначають, що Дональд Трамп має бізнес-інтереси в Росії. І, як пише у виданні BloombergView політичний аналітик Джош Рогін, політична позиція Трампа щодо Росії може бути пов’язана з його бажанням отримати сприяння своїм бізнес-проектам з боку офіційної Москви.

 

Читайте також:
Відкриття первинних виборів у США: лідирують Круз і Клінтон.
Що таке праймеріз і кокуси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна