Томенко: Рішення БПП про позбавлення мене мандата юридично нікчемне

 

Закритий для преси з’їзд партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” ухвалив рішення відібрати депутатські мандати у Миколи Томенка та Єгора Фірсова, які раніше вийшли з фракції БПП.
Це в коментарі журналістам сьогодні, 25 березня, підтвердив голова фракції БПП Юрій Луценко.

За словами Луценка, йому дуже шкода, адже з Томенком його пов’язує багато років добрих політичних відносин, але відповідне рішення передбачене Конституцією України, і “Фірсов і Томенко добре це усвідомлювали”.

Прес-служба БПП повідомила, що “з’їзд партії відповідно до статті 81 Конституції України ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень народних депутатів Томенка М.В. та Фірсова Є.П., які вийшли зі складу парламентської фракції партії “Блок Петра Порошенка”, – сказано в повідомленні.
До нього юристи Блоку Порошенка додали “довідково” текст 81-ї статті Конституції, де зокрема зазначено: “Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі (…) невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції“.

Свого часу депутати Томенко й Фірсов вийшли із фракції БПП через незгоду з діями фракції, подавши відповідні заяви. Микола Томенко ухвалив таке рішення в грудні в час ухвалення держбюджету на 2016 рік, Єгор Фірсов – у лютому на хвилі скандалу за участю міністра економіки Айвараса Абромавичуса та “недотоканного” заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

У коментарі каналу “112 Україна” Микола Томенко заявив, що “в правовому сенсі це нікчемне рішення”, адже для позбавлення члена парламенту мандата потрібні 226 голосів та ухвалення окремого закону про “імперативний мандат”.
“Я прийду в Раду – і що, по голові мене вдарять?” – описав Томенко один зі способів виключити його з числа депутатів парламенту без голосування.

“Я думаю, я багато зробив для України, якщо адміністрація Порошенка забирає в мене мандат”, – сказав Томенко, висловивши думку, що в БПП зараз “більше людей Порошенка й Черновецького, ніж людей із Майдану”.

“Такого (забирати в депутатів мандат) навіть Янукович собі не дозволяв – тоді це щодо Власенка робилося рішенням суду. Правда, таке було в [Північній] Кореї, але там незгодних із лінією партії одразу розстрілювали”, – сказав Микола Томенко.

На своєму сайті Томенко зазначив, що вже більше ніж два роки він був і залишається позапартійним.
“За мене голосували українські громадяни як за позапартійного, який йшов за списком Блоку Петра Порошенка, тому і не цій партії забирати в мене мандат», – наголосив Микола Томенко – народний депутат України IV-VIII скликань, позаштатний радник президента Петра Порошенка (з 18 червня 2014 по 13 липня 2015), віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко у 2005 році.

Народний депутат Віктор Чумак, який теж вийшов із фракції Блоку Порошенка, повідомив, що “було велике бажання у Березенки с Кононенком зробити таке (позбавити мандата) і щодо мене, але я мажоритарник, тому разом зі мною треба виганяти ще й інших, що вийшли раніше – всю партію “УКРОП”, половину партії “Народний контроль” та одного з групи “Відродження”. А це скандал, якщо всіх. А якщо мене одного – то точно розправа”.

Чумак пояснив, чому позбавлення парламентарія мандата є незаконним: “У Конституції є конфлікт норм. Тому що ст. 19 передбачає, що всі державні органи, їх службові і посадові особи можуть діяти “на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”. Так от, саме відповідні ПОВНОВАЖЕННЯ та СПОСІБ реалізації ст. 81 ніде й нічим не передбачені. Ні ЦВК, ні ВР не мають ні повноважень, ні процедури позбавлення мандата депутата на підставі ст. 81 Конституції”.

АПД.Сьогодні о 14.00 на Лаврській відбудеться зїзд.БПП, куди запрошують депутатів – ТІЛЬКИ ЧЛЕНІВ ПАРТІІ:) – без повід…

Опубліковано Віктором Чумаком 25 березень 2016 р.

У іншому дописі Віктор Чумак заявив: “Я не знаю, як назвати партію, яка претендує бути європейською та застосовує без існуючої законної процедури проклятий всією Європою імперативний мандат”.

Народний депутат оголосив, що звернеться до керівництва Європейської народної партії щодо засудження “ганебного рішення БПП”. “Сподіваюся, що “Єврооптимісти” (група у ВР) приєднаються до листа”, – зазначив Чумак.

Крім позбавлення мандатів Фірсова й Томенка, прес-служба БПП повідомила, що “з’їзд ухвалив рішення про зміни у виборчому списку партії, виключивши з нього кандидатів, які не беруть участі у партійній діяльності”.
Ідеться про реалізацію так званого “закону про партійну диктатуру”, який дозволяє партійним лідерам уже після виборів виключати зі списків кандидатів у депутати.
Головною метою прийняття цього документу вважався намір Блоку Порошенка виключити зі свого списку адвоката Геннадія Корбана – Андрія Богдана, який є наступним на входження в Раду.

Першою цю антидемократичну норму використала Радикальна партія Олега Ляшка.

Як уточнив депутат Артур Герасимов в коментарі “Українським новинам“, з виборчого списку БПП сьогодні виключили 13 людей: Андрія Богдана (№74 у списку), Олексія Маловацького (№84), Тетяну Малашенкову (№85), Олексія Рябикіна (№87), Андрія Вовка (№91), В’ячеслава Фрідмана (№99), Рустама Раупова (№100), Віталій Іляшенка (№117), Юрія Тарасовця (№119), Костянтина Бідового (№128), Святослава Лешика (№157), Анатолія Зелимовського (№170).
Крім того, ще одного кандидата виключили зі списку “з голосу”, але кого саме, Герасимов не уточнив.

Читайте також:
Закон про “партійну диктатуру” підписано. Більше не голосуйте за Порошенка!

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.