Росіянам не вистачило розуму допустити члена ПАРЄ Геращенко на суд над Савченко. ОНОВЛЕНО

 

Член ПАРЄ, уповноважена президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко не допущена та територію Росії та поінформована про те, що їй заборонено в’їзд до РФ терміном на 5 років. Про це повідомила сама Геращенко в коментарі каналу “112 Україна”.

За її словами, це сталося на пункті пропуску “Мілове/Чорткове”. Формальне пояснення – “загроза безпеці Російської Федерації”.

“Нас із групою депутатів разом із [прес-секретарем президента України] Святославом Цеголком мурижили тут майже три години. А потім представник ФСБ заявив, що мені заборонено в’їзд на територію РФ до 2021 року”, – сказала Геращенко.

“Мене потім запросили і сказали: “Ми маємо вручити повідомлення про те, що ФСБ РФ забороняє вам в’їзд на територію РФ до 1 лютого 2021 року за пунктом 1 статті 27 закону про порядок в’їзду/виїзду в РФ у зв’язку з захистом нацбезпеки країни”, – навела слова представників Федеральної служби безпеки Росії Ірина Геращенко.

Депутатка нагадала, що вона, група інших народних депутатів та Цеголко їхали до Ростовської області РФ на оголошення вироку суду в справі Надії Савченко за дорученням президента України.
За словами Геращенко, вона надала росіянам свій дипломатичний паспорт і документи про те, що є членом української делегації на переговорах Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання на Донбасі в Мінську, а також членом української делегації в Раді Європи.

У коментарі “Українській правді” Ірина Геращенко звернула увагу, що акти про заборону в’їзду їй до Росії датовані 8 березня.

“Мені видали акт про те, що маю  залишити територію РФ, і він був датований 8 березня. Вони намагалися переписати ці акти і вже замінити на сьогоднішнє число й подали, щоб я знову їх підписала”, – сказала Геращенко, зазначивши, що відмовилася це робити.

“Тобто в акті написано, що я затримана старшим зміни 8 березня. Але 8 березня я точно перебувала не в РФ”, – наголосила Геращенко.

“Я повідомила про ситуацію міністру закордонних справ Клімкіну. МЗС готує ноту”, – сказала депутатка.

Ірина Геращенко очікує, що колеги поставлять це питання на засіданні ПАРЄ.
Крім того, вона має намір поставити питання про заборону її в’їзду в Російської Федерації на наступних мінських переговорах 23 березня.

ОНОВЛЕНО. Невдовзі Ірина повторила коментарі у своєму “Фейсбуці”, додавши низку фото зі свого спілкування з ФСБ на кордоні.

Отже, я нев'іздна в РФ. В списку ФСБ, вірніше, Кремля. Як мені пояснили- мені заборонено в'їзд на територію РФ , бо я ск…

Опубліковано Iryna Gerashchenko 21 березень 2016 р.

 

Нагадаємо, сьогодні в Донецьку Ростовської області РФ будуть оголошувати вирок у справі незаконно ув’язненої української військової Надії Савченко. Напередодні група народних депутатів із фракцій БПП та “Батьківщина” виїхали до РФ для участі в судовому засіданні. Серед них були Ірина Геращенко, Марія Іонова, Олена Кондратюк, Ірина Луценко, Олексій Рябчин, Вадим Івченко, Сергій Євтушок, Валерій Дубіль, Віктор Кривенко, а також речник президента України Святослав Цеголко.

“Прочитали, що в РФ не пускають групи підтримки Надії. Сподіваюся, у них вистачить розуму допустити депутатів, що мають дипломатичні паспорти, серед яких є члени ПАРЄ і інших міжнародних організацій. Інакше – це було б надто показово”, – писала вчора Геращенко по дорозі до Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна