МЗС України висловило протест РФ у зв’язку з нападом на українського консула в Грозному

 

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони гарантувати безпеку перебування та пересування територією Росії українських дипломатів. Про це йдеться у заяві відомства.

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з фактом нападу невідомих осіб на консула Генконсульства України в Ростові-на-Дону, який перебував у службовому відрядженні в місті Грозний (Російська Федерація) для участі в судовому процесі у справі незаконно утримуваних на території РФ громадян України Карпюка та Клиха”, – наголошено у відозві.

Напад на особу, яка має дипломатичний імунітет, є кричущим порушенням всіх міжнародно-правових актів і свідчить про неготовність російської сторони гарантувати безпеку перебування на її території іноземних дипломатів, підкреслює зовнішньополітичне відомство України.

“Створювані російською владою перешкоди родичам, захисникам і свідкам, насильство та залякування усіх, хто вголос говорить про політичні переслідування українців в Росії, розцінюємо як намагання Кремля не допустити об’єктивного висвітлення судового фарсу у справі Карпюка, Клиха та інших українців, які стали політичними в’язнями.
Вимагаємо від російської сторони негайно вжити заходів для забезпечення безпеки перебування та пересування територією РФ українських дипломатів, розслідувати інцидент та притягнути винних до відповідальності”, – сказано в заяві МЗС.

Приводом для жорсткого виступу Михайлівської площі став кричущий інцидент, який стався учора, 16 березня, коли в Грозному під час нападу на голову один із нападників завдав удару українському консулу Олександру Ковтуну.

Як повідомив у “Твіттері” міністр закордонних справ України Павло Клімкін, консула вдарили під час нападу на голову російського “Комітету з протидій катуванням” Ігоря Каляпіна, який приїхав підтримати незаконно обвинувачених українців Миколу Карпюка й Станіслава Клиха.

Каляпін повинен був зустрітися з журналістами і правозахисниками, які прибули до столиці Чечні на процес у справі Карпюка та Клиха.
“Проте Каляпіна виселили з готелю “Грозний-сіті” (прийшов адміністратор і поліцейський) і біля входу закидали яйцями, тортом, борошном і зеленкою”, – повідомив у соцмережі журналіст “Радіо Свобода” Антон Наумлюк.

В Грозном около 15 человек напали на главу "Комитета по предотвращению пыток" Игоря Каляпина. Он должен был встретиться …

Опубліковано Anton Naumlyuk 16 березень 2016 р.

 
Клімкін також зазначив, що 17 березня до зали суду в Грозному навмисне зігнали людей, які навіть не знали, на який суд прийшли, аби не пустити туди журналістів та правозахисників.
Зрештою суд відхилив апеляцію і залишив політв’язнів Миколу Карпюка й Станіслава Клиха під арештом.

Читайте також:
Політв’язню Клиху в Чечні дають психотропні препарати.
Суд над ним і Карпюком відклали на місяць, не дозволивши виступити родичам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна