До теракту в Анкарі могла бути причетна курдська активістка. Туреччина бомбить позиції курдів в Іраку

 

Туреччина почала операцію проти курдських повстанців на південному сході країни і в Іраку. Операція відбувається по тому, як турецькі ЗМІ повідомили, що недільний теракт в Анкарі могла організувати смертниця з Робітничої партії Курдистану, інформує Бі-Бі-Сі.

Тим часом жертвами вибуху, який прогримів у центральному районі столиці Туреччини 13 березня, стали вже щонайменше 37 людей. Кількість поранених збільшилася до 125, з них 19 перебувають у критичному стані.

Після нападу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв “поставити тероризм на коліна”.

У трьох містах на південному сході Туреччини було оголошено комендантську годину, а в Іракському Курдистані турецькі військові літаки завдали ударів по позиціях РПК.

Як писала Новинарня, теракт було скоєно 13 березня о 18:45 за місцевим часом у центральному районі Анкари. До автобусної зупинки, розташованої між площею Кизилай і парком Гювен, під’їхав замінований автомобіль і вибухнув просто перед натовпом людей, що чекали автобуса.

Відповідальність за напад поки що не взяло на себе жодне угрупування, але турецька влада підозрює в його організації заборонену Робітничу партію Курдистану.

Агенція ІНА опублікувала фото жінки, яку підозрюють у здійсненні теракту. Вона нібито була разом із невстановленим чоловіком у начиненому вибухівкою автомобілі, який нападники висадили в повітря, наблизившись до автобусної зупинки в центрі турецької столиці.

Підозрювана Cехер Чагла Демір 1992 р.н. навчалася в університеті міста Баликесір (північно-західна Туреччина) на факультеті туризму і вступила до лав забороненої Робітничої партії Курдистану 2013 року.
Згодом вона разом з іншою студенткою постала перед судом за звинуваченнями щодо участі в терористичній організації. Останнє слухання в цій справі відбулося в грудні 2015 року, її було відкладено.

Після вчорашнього теракту в Анкарі у Туреччині було затримано 14 підозрюваних у причетності до його організації. Як це повідомляє видання Hurriyet Daily News, 12 осіб заарештували в північно-західній провінції Ескішехір, ще двох – у Стамбулі.
Згодом агенція Анадолу повідомила про чотирьох затриманих у провінції Шанлиурфа, де було придбано автомобіль, який вибухнув в Анкарі.

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна