УІНП: Пам’ятник Щорсу в Києві однозначно слід демонтувати, що б там не казав Кличко

 

Український інститут національної пам’яті наголошує, що київська влада зобов’язана беззаперечно демонтувати пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка.
Про це йдеться в повідомленні УІНП з приводу заяви київського міського голови Віталія Кличка, який поставив під сумнів необхідність демонтажу пам’ятника Щорсу.

Як підкреслили в Інституті національної пам’яті, пам’ятники особам, які брали участь у встановленні радянської влади на території України, мусять бути демонтовані, оскільки цього вимагає закон про декомунізацію (повна назва – “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”).

В Інституті зазначили, що Микола Щорс не лише брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., а й обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) та несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці.

“Зрештою, більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 р. у боях саме з військом, яке боролось за незалежність України”, – наголошується в повідомленні.

Позиція Київського міського голови, як і рішення консультативно-дорадчих органів КМДА, не може йти врозріз із законодавством України, наголосили в УІНП.

При цьому в Інституті звернули увагу, що експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об’єктів з символікою комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, що утворена при Департаменті містобудування та архітектури КМДА, уповноважена лише надавати рекомендації щодо подальшої долі демонтованих пам’ятників та пам’ятних знаків, але аж ніяк не може вирішувати, чи виконувати закони України на території столиці.

“Отже, питання не в тому, чи слід демонтувати пам’ятник Щорсові в Києві. Слід – бо цього вимагає закон. Питання лиш у тому, куди саме перемістити демонтований пам’ятник із публічного простору. І тут, власне, слово за дорадчими органами КМДА, на авторитет яких посилається мер”, – констатували в Українському інституті національної пам’яті.

Читайте також:
Інженери обговорюють два способи ліквідації герба СРСР на Батьківщині-матері

Влада Дніпра обіцяє поремонтувати звалений пам’ятник Петровському для музею

У Дніпродзержинську офіційно демонтували пам’ятник “залізному Феліксу”

Раніше мер Віталій Кличко у коментарі одному зі ЗМІ допустив можливість того, що пам’ятник Щорсу зносити не будуть.

“Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (від 03.09.2009 № 928), пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка є пам’ятником монументального мистецтва національного значення. Експертна рада Департаменту містобудування і архітектури (КМДА) рекомендувала залишити пам’ятник на місці встановлення як визначний твір монументального мистецтва”, – сказав міський голова.

Однак остаточне рішення, за словами Кличка, залишається за Міністерством культури України.

Читайте також:
Верховна Рада зірвала декомунізацію в термін, передбачений законом

Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна