ФІФА обрала нового президента замість корумпованого Блаттера

 

Новим президентом Міжнародної федерації футболу (ФІФА) став функціонер зі Швейцарії Джанні Інфантіно, який досі обіймав посаду генерального секретаря Європейського футбольного союзу (УЄФА).
В ході голосування Інфантіно сьогодні отримав підтримку більшості делегатів позачергового конгресу ФІФА, який проходить в Цюріху.

Швейцарець Джанні Інфантіно під час другого туру набрав 115 голосів (при 104 необхідних), шейх Салман бін Ібрагім Аль-Халіфа з Бахрейну – 88 голосів, йорданський принц Алі бін Аль-Хусейн – 4 голоси, француз Жером Шампань – жодного.

45-річного Інфантіно обрано главою ФІФА терміном на чотири роки.

“Ми відновимо імідж ФІФА і престиж цієї організації. Футбол пройшов через кризу, цей період закінчено. Ми йдемо вперед, футбол заслуговує на повагу, і ми повернемо повагу всього світу”, – сказав новий президент відразу після обрання.

Кого обрали новим президентом ФІФА

Джанні Інфантіно народився 23 березня 1970 року в місті Бріг, Швейцарія. Його батьки походять з Італії.

Джанні вільно володіє італійською, французькою, німецькою, англійською та іспанською мовами.

За освітою він юрист, вивчав право в університеті Фрібурга (Швейцарія).

Інфантіно працював в УЄФА з 2000 року, з 2009 року обіймав посаду генерального секретаря Європейського футбольного союзу.

До приходу в УЄФА Джанні був генеральним секретарем Міжнародного центру спортивних досліджень (CIES) в університеті Невшатель, перед тим – радником різних футбольних органів в Італії, Іспанії та Швейцарії.

fifa logoНагадаємо, ФІФА – друга за розміром спортивна організація у світі (після Міжнародної легкоатлетичної федерації), що об’єднує 209 національних асоціацій.

У травні 2015 року в ФІФА розгорівся колосальний корупційний скандал – після того як швейцарська влада за запитом США заарештувала кількох високопоставлених чиновників Міжнародної федерації. Проти шістьох членів виконкому ФІФА, відповідальних за вибір країн-господарів великих турнірів та рекламні контракти, було порушено кримінальні справи.

Через скандал новообраний президент ФІФА Йозеф Блаттер 2 червня 2015 року оголосив про своє рішення піти у відставку. Згодом арбітражна палата комітету з етики ФІФА на 8 років відсторонила 79-річного Блаттера та президента УЄФА Мішеля Платіні від діяльності у футболі. Згідно з обвинуваченням, Блаттер у 2011 році незаконно переказав Платіні 2 млн. доларів.

Наслідком цього корупційного скандалу і стали нинішні дострокові вибори президента ФІФА. Попередник Інфантіно, також швейцарець Зепп Блаттер беззмінно очолював організацію впродовж більш ніж 17 років.

Читайте також:
Продовження чисток у ФІФА: відставка генсека

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна