Слідом за Францією антиукраїнський фільм про Майдан показали в Польщі

 

Сьогодні, 21 лютого, польський телеканал TVN24 у програмі “Ева Еварт радить: Документальне кіно у TVN24” показав скандальний французький фільм “Україна. Маски революції”.
Про це повідомляє “Польське радіо”.

Стрічка, автором якої є французький журналіст Пол Морейра, змальовує події на київському Євромайдані як бунт праворадикалів-націоналістів. Фільм сповнений алюзіями на провідну роль США в українських подіях дворічної давнини та натякає, що російська анексія Криму мала підстави та була закономірною. Крім того, події в Одесі 2 травня 2014 показані як “кривава бійня”, яку зчинили українські націоналісти.

Перед показом стрічки в Польщі ведуча програми Ева Ванарт згадала про другу річницю трагічних подій на Майдані та зазначила, що пропонований документальний фільм є “контраверсійним”.

Журналіст польського журналу Newsweek Міхал Кацевич, який багато років висвітлює події в Україні, назвав показ фільму “скандалом”.

“Для мене показ картини “Маски революції” без відповідного обумовлення, що це за стрічка, є скандалом. Цей французький фільм є брехливим, у ньому використані класичні маніпулятивні техніки при висвітленні українських подій, які відповідають російському наративу”,  – цитує Кацевича “Європейська правда”.

“Цей фільм представляє неправдивий образ: домінуючу роль радикалів під час Революції Гідності, автор спирається на коментарі маргінальних персонажів, аби обґрунтувати тезу про “фашистський переворот”. Одним словом, захищає російську версію про “фашистську загрозу” у Києві” – зауважив журналіст.

Читайте також:
Провідний французький канал покаже антиукраїнський фільм про екстремістів

Нагадаємо, фільм Поля Морейри, який розповідав про події в Україні 2013-2014 років, попри протести українського посольства, вийшов на провідному французькому телеканалі Canal+  1 лютого. Водночас канал зсунув час показу – на 22:30 за місцевим часом.

TVN24 – один із провідних польських телеканалів, перший 24-годинний канал новин у Польщі, запущений 9 серпня 2001 року “Групою TVN”. Канал присутній в усіх кабельних мережах Польщі, а також подекуди в Німеччині, США та інших країнах. Також TVN24 є першим HD-каналом новин у Польщі і Центрально-Східній Європі (з 30 листопада 2012 року).

Французькі журналісти, які працюють в Україні, опублікували відкритий лист, в якому висловили своє обурення з приводу трансляцією телеканалом Canal+ пропагандистського фільму щодо подій в Україні.
Лист опубліковано на сайті Teleobs та підписаний 17 журналістами.

“1 лютого ми були шоковані документальним фільмом Поля Морейри “Україна – маски революції”, який вийшов в ефірі каналу Canal+”, – відзначають автори листа.

За словами журналістів, вони “відчули дискомфорт” від плутанини фактів у фільмі, неперевіреної інформації та маніпуляцій.

“Як можна ігнорувати недатоване YouTube відео маршу націоналістів в Києві, який відбувся після Майдану і поданий як один з епізодів революції?” – обуруються журналісти.

Окрім того, на їх думку, в фільмі режисер абсолютно некоректно зобразив протистояння між україно- та російськомовними українцями.

Також, як наголошується в листі, автор стрічки стверджує, що “після революції населення  Криму переважною більшістю проголосувало на референдумі на користь Росії”, проте не подає контекст, в якому проводилося голосування, а саме – систематичне розгортання російських військових сил на півострові.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна