Мирні переговори щодо Сирії почалися, але делегації засідатимуть у різних кімнатах

 

Делегація сирійських опозиційних сил погодилася взяти участь у перемовинах в Женеві з питань мирного врегулювання конфлікту в Сирії. Формально переговори вважаються розпочатими.

“Головні сирійські опозиційні групи погодилися відвідати організовані ООН мирні перемовини, що почалися 29 січня в Женеві. Вони відмовилися від бойкоту, який погрожував зірвати першу спробу пошуку дипломатичного вирішення війни за останні два роки”, – повідомляє Reuters.

Спеціальний посланник Об’єднаних Націй Стаффан де Містура запросив сирійський уряд та представників опозиції до Женеви, аби провести “переговори зближення”, протягом яких делегації засідатимуть у різних кімнатах.

Буквально до останньої хвилини опозиційний Високий переговорний комітет (ВПК) відмовлявся долучитися до перемовин, наполягаючи на припиненні авіаударів по своїх позиціях та зняття облоги міст.
Втім, пізно ввечері в п’ятницю, 29 січня, речниця ВПК Фара аль-Атассі заявила, що група все ж прибуде до Женеви для розмови із де Містурою та ООН. Водночас долучатися до прямого політичного діалогу з урядом Башара Асада вони не мають наміру.

Фара аль-Атассі пояснила: ВПК отримав запевнення у тому, що його вимоги будуть виконані.

Стаффан де Містура відкрив офіційні перемовини, зустрівшись із сирійською урядовою делегацією.
Він наголосив, що досі не отримав формального повідомлення від опозиції про намір долучитися до перемовин, але висловив сподівання все ж зустріти опозиційну делегацію у неділю.

Reuters нагадує, що багато зусиль, аби спонукати ВПК все ж прибути до Женеви, доклав держсекретар США Джон Керрі.
“Секретар Керрі перебував у контакті з усіма своїми колегами, включно з [міністром закордонних справ Росії] Сергієм Лавровим, та намагався знайти спосіб, аби закликати делегацію ВПК з’явитися туди”, – розповів старший чиновник США.

Сирійська урядова делегація, очолювана послом Сирії в ООН Башаром аль-Джафарі, прибула до Женеви раніше у п’ятницю, але не робила заяв для преси.

Інший важливий учасник конфлікту – курди, які контролюють велику частину північної Сирії та чи не єдині довели свою спроможність відвойовувати території в “ІДІЛ”, були виключені з перемовин за наполяганням Туреччини.
Представники курдів заявили, що їх відсутність за столом переговорів прирікає перемовини на провал.

Ще однією, найрадикальнішою стороною конфлікту є терористична формація “ІДІЛ”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.