Путін назвав “маячнею” включення Донбасу до складу України

 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що кордон між РФ та Україною в радянські роки проведено “довільно” й “необґрунтовано”, а включення Донбасу до складу України назвав “маячнею”.
Як повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Кремля, про це Путін сказав напередодні ввечері на засіданні міжрегіонального форуму руху “Общероссийский народный фронт”.

“Кордони [СРСР] визначали абсолютно довільно і, загалом, далеко не завжди обґрунтовано. Україні, припустимо, Донбас передали під яким приводом? Підвищення відсотків пролетаріату в Україні для того, аби мати там більшу соціальну підтримку. Маячня якась, розумієте? І це не єдиний приклад, і багато інших”, – сказав Путін.

За його словами, потрібно по-іншому поглянути на “ідеї, які сформулював тодішній керівник радянської держави Володимир Ленін”.

Читайте також:
Мільярдер Путін зберігає партквиток КПРС і сповідує комуністичні ідеї

“Про що я говорив? Про те, що було закладено міну під будівлю нашої державності. Що я мав на увазі? Ось тепер конкретно. Я мав на увазі дискусію між Сталіним і Леніним з приводу того, як будувати нову державу – Радянський Союз”, – зазначив Путін.

Він заявив, що Сталін тоді сформулював ідею автономізації майбутнього Радянського Союзу.

“Відповідно до цієї ідеї всі решта суб’єктів майбутньої держави мали ввійти в СРСР на основі автономії з широкими повноваженнями. Ленін розкритикував позицію Сталіна і сказав, що це була несвоєчасна, неправильна ідея. І більше того, він просунув ідею входження всіх майбутніх суб’єктів цієї держави, а тоді було чотири суб’єкти – Росія, Україна, Білорусія і, до речі кажучи, південь Росії, Північнокавказька федерація, як вона називалася – ви краще за мене знаєте…
Так от він, Ленін, виступив за те, щоб держава Радянський Союз утворилася на основі, як він говорив, я можу помилитися, але ідея зрозуміла, повної рівноправності, з правом виходу з Радянського Союзу. І от це і є міна сповільненої дії під будівлю нашої державності.
Мало того, що до кордону прив’язали етноси багатонаціональної, по суті, унітарної держави, до якихось територій”, – заявив Путін.

Очільник Кремля зазначив, що культурна автономія – це одне, автономія з широкими державними повноваженнями – це інше, а право виходу з держави – це третє.
“В кінцевому підсумку зокрема й це, поряд з неефективною економічною і соціальною політикою, призвело до розпаду держави. Це і є міна сповільненої дії”, – вважає Путін.

Це не перші неадекватні й деструктивні висловлювання Володимира Путіна щодо українського суверенітету.
Як нагадує УНІАН, у квітні 2014 року під час спілкування з росіянами Путін назвав південно-східні терени України “Новоросією”.

“Нагадаю, користуючись термінологією царських часів – це Новоросія, і цей Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це всі території, які були передані в Україну в 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає”, – заявив він.

Фактично після цієї заяви Путіна збройні сили РФ почали активний наступ на Донбасі, відправку бойовиків та зброї в Луганську й Донецьку області. В результаті військових дій загинули близько 10 тисяч людей, на сході України було створено підконтрольні Кремлю терористичні утворення “ДНР” і “ЛНР”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна