Вищий адмінсуд остаточно заборонив Компартію України

 

Вищий адміністративний суд підтвердив законність заборони Комуністичної партії України.
Про це повідомляє прес-служба міністерства юстиції України.

Як зазначають у відомстві, ВАСУ відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Компартії, яка в судовому порядку намагалася оскаржити правовий висновок Комісії з питань дотримання закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

“Даний висновок встановив невідповідність діяльності, найменування та символіки Комуністичної партії України вимогам українського законодавства”, – йдеться в повідомленні.

Вищий адміністративний суд встановив, що “касаційна скарга є необґрунтованою, а викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, оскільки заявник не наводить підстав, які б дозволили вважати, що суд неправильно застосував норми матеріального або процесуального права”.

Дана ухвала Вищого адміністративного суду України оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 8 липня 2014 року Міністерство юстиції України та Укрдержреєстр звернулися до Окружного адмінсуду Києва з позовом про заборону на території країни діяльності Комуністичної партії України.

Як зазначалося в позові, “КПУ вчиняє дії, спрямовані на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; порушення суверенітету й територіальної цілісності України; пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної ворожнечі; посягання на права і свободи людини, а також представники КПУ систематично звертаються із закликами до створення воєнізованих формувань”.

Крім того, міністр юстиції заявляв, що статут Комуністичної партії порушує закон про заборону комуністичної й нацистської символіки, ухвалений Верховною Радою в травні 2015-го.

Відповідно до цих актів, Компартія не брала участь у місцевих виборах у жовтні, натомість інтереси “ребрендованих” комуністів – уже без серпа й молота – представляла партія “Нова держава”.

30 вересня 2015 року Окружний адмінсуд Києва за позовом Мін’юсту припинив діяльність Комуністичної партії України (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян, а 16 грудня – задовольнив позов Міністерства юстиції у повному обсязі, заборонивши діяльність Комуністичної партії України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна