Децентралізація на марші. В Україні обрали першого старосту

 

Учора, 17 січня, в селищі Ірдинь Черкаського району Черкаської області відбулися перші в Україні вибори‬ старости.

Як повідомляє Комітет виборців України, явка виборців склала 46,7 % (319 із 683 виборців). Це майже ідентично явці у Черкаському районі на місцевих виборах 25 жовтня. Тоді на вибори прийшли 46,5 %.

Кандидатів було двоє. За попередніми результатами, голосування перемогу здобув Олександр Максимов, за якого проголосували 78,5% виборців.
За кандидата Юрія Перевалова віддали голос 21,5%.
Олександр Максимов на момент висунення виконував обов’язки старости селища.

Порушень під час голосування та підрахунку голосів не зафіксовано.

Селище Ірдинь входить до складу Білозірської сільської об’єднаної територіальної громади, яка була утворена 26 серпня 2015 року.
25 жовтня минулого року в громаді відбулись перші місцеві вибори, на яких було обрано голову та місцевих депутатів.

5 листопада 2015 року Білозірська сільська виборча комісія прийняла рішення про призначення перших виборів старости смт. Ірдинь. В селищі була створена одна дільнична виборча комісія.

Нагадаємо, що інститут старост було впроваджено із прийняттям Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Старости обираються за рішенням місцевої ради в селах та селищах об’єднаної територіальної громади за винятком її адміністративного центру.

За тиждень, 24 січня, в Україні пройдуть вибори ще одразу 30 старост. У Хмельницькій області буде обрано 13 старост, у Черкаській області – 5, у Запорізькій та Рівненській областях – по 6.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна